Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Злоупотреби с ТЕЛК и болнични? Нужно е затягане на контрола

Темата коментират Султанка Петрова и Иван Нейков

22.01.2019 | 20:08 Редактор: Велислав Филипов
Експерти: Злоупотреби с ТЕЛК и болнични? Нужно е затягане на контрола

Прокуратурата, "Икономическа полиция” и НОИ стартираха мащабна акция в цялата страна срещу измамите с ТЕЛК. Разследват се стотици случаи на неправомерно отпускани инвалидни пенсии, които са ощетили държавата с десетки хиляди.

Акцията е започнала в районите с най-голям процент инвалидни пенсии – Силистра, Разград, Габрово, Враца, Монтана.

Зам.-социалният министър Султанка Петрова е сигурна, че НОИ трябва да упражнява още по-строг контрол над ТЕЛК-овете и болничните, защото проблемът в сферата съществува от години и е крайно време порочните практики да спрат.

"Най-добрите мерки, които трябва да се вземат, са електронната здравна карта, електронна рецепта, единна електронна система, която да свързва всички страни в здравеопазването. Това са нещата, които трябва да изпълним, за да има ефективност и контрол в сектора", категорична бе Петрова в "Денят ON AIR". 

Зам.-социалният министър е на мнение, че трябва всички съмнения, които сме имали през годините, да паднат точно чрез адекватни действия и мерки от страна на прокуратурата, МВР и другите институции.

По думите на бившия социален министър Иван Нейков има много служители, които ползват болничния си по предназначение, но има и много хора, които злоупотребяват.

"Съветвам работодателите да направят анализ, когато болничните се увеличат. Често едно джипи издава по 10-15 болнични на хора от една фирма. Контролът е едно от най-слабите места в системата. Ние искаме друг да плати сметката, но всъщност това е улица без изход", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той посъветва всички работодатели да имат свой доверен лекар, при когото да бъдат пращани съмнителните служители, които са си пуснали болнични. Така тези, които мамят, веднага ще бъдат хващани.

"Всеки случай на злоупотреба трябва да бъде строго санкциониран, за да се стреснат измамниците", добави бившият социален министър.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.