Бизнесът: Работодател и работник да делят поравно разходите за здравни осигуровки

Според Васил Велев това ще доведе до прозрачност при изчислението и изплащането на болничните

22.01.2019 | 19:02 Редактор: Тодор Петров
Бизнесът: Работодател и работник да делят поравно разходите за здравни осигуровки

Работодателите искат да делят поравно разходите за здравни осигуровки с работниците. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му реформата би довела до повече прозрачност при изчислението и изплащането на болничните.

Осигурителната вноска за работника в момента се дели в съотношение 60:40, като работодателят плаща по-голямата част. Според Велев постепенното изравняване е било заложено в старта на пенсионната реформа. 

За да влязат в сила предложените промени обаче, ще бъде нужно създаването на нов тип трудови договори и промени в Кодекса на труда. Според Велев идеята е да има прозрачност в отношенията между работник и работодател. Той заяви още, че по-голяма осигурителна тежест за служителите няма да има, защото бизнесът ще компенсира изравняването с по-високо възнаграждение. 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков призна, че темата и преди е излизала на дневен ред и обсъждането ѝ е важно. Според него обаче приоритетно е прекратяването на лошите практики в осигурителната система, а именно злоупотребите с ТЕЛК-овете и с болничните. 

Предложението на бизнеса предстои да бъде обсъдено със социалните партньори.

Вижте повече във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК