Прокуратурата с мащабна акция в цялата страна срещу измамите с ТЕЛК

Към момента няма задържани

21.01.2019 | 15:51 Редактор: Ралица Братанова
Прокуратурата с мащабна акция в цялата страна срещу измамите с ТЕЛК

Прокуратурата с мащабна акция в цялата страна срещу измамите с ТЕЛК. Разследват се стотици случаи на неправомерно отпускани инвалидни пенсии, които са ощетили държавата Мащабна акция в цялата страна започнаха прокуратурата, "Икономическа полиция” и НОИ, като мишената са неправомерно отпусканите инвалидни пенсии след измами с ТЕЛК.

На пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на осигурителния институт Ивайло Иванов посочиха, че се разследват стотици случаи, които може да са ощетили държавата с милиони. Към момента няма задържани, но в Силистра са открити стотици лични карти, медицински документи, бланки на ТЕЛК и т.н.

Претърсван е и домът на бивша кметица. Гешев посочи, че именно в този регион е най-напреднала работата по досъдебните производства и скоро ще има повдигнати обвинения. По думите му "мрежа от посредници” е давала възможност "срещу 600 лева, без да правиш нищо, да получиш документи за ТЕЛК и инвалидна пенсия”. 

340 хил. българи получиха по-ниски пенсии. Главният секретар на МВР отбеляза, че на други места в страната исканата сума е достигала 2500 лв. Акцията е започнала в районите с най-голям процент инвалидни пенсии – Силистра, Разград, Габрово, Враца, Монтана. 

Само в случая с крайдунавския град са били разпитани над 200 души.

Разходите за инвалидни пенсии продължават да растат до степен през миналата година да са били дадени 1,566 млрд. лв. за лица с общо заболяване. На този фон намалява осигурителният стаж на получилите ТЕЛК, а половината от тях и продължават да работят. 

Ивайло Иванов от Осигурителния институт посочи, че инвалидният статут дава допълнителни социални права – интеграционни добавки, месечни помощи, безплатни винетки и др.

"Не сме толкова бедни, просто се краде много – ако тези стотици милиони отиваха при хората, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме толкова по-различни от всяка европейска държава”, коментира Иван Гешев.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК