Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще падне ли правителството при оставка на вицепремиера? По-скоро не.

Темата коментират в "Денят ON AIR" Любомир Милошев и Любомир Аламанов

22.10.2018 | 20:44 Редактор: Ралица Братанова
Ще падне ли правителството при оставка на вицепремиера? По-скоро не.


Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет до края на деня – 22 октомври 2018 г., на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер, обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров с писмо до медиите. 

Ако поискам оставката на Валери Симеонов, правителството ще падне. Това обяви премиерът Бойко Борисов от Обединените арабски емирства, където е на официално посещение. Самият вицепремиер обяви, че няма намерение да подава оставка.

"Със сигурност, когато има сътресение във формацията на управлението, със сигурност, когато има скандали в единия коалиционен партньор, те малко или много засягат голямата коалиция като цяло. Дали ще падне правителството? Според мен не", коментира в "Денят ON AIR" политологът Любомир Милошев.

Според него към настоящия момент ще има синхрон в коалицията, щом се отнася до вота на недоверие. По неговите думи Борисов предпочита да не го занимават с такива теми.

"Проблемът не е политически вече. Той е чисто човешки. За да може да се даде по-ясна картина не трябва да се вглеждаме кой от коалицията какво е казал, защото те много често си говорят едно, а отпред говорят друго. Управляващ използва недопустим език не за първи път. Това мина всички възможни граници", категоричен беше PR експертът Любомир Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той също сподели мнението, че правителството не може да падне, защото стои сравнително стабилно. По негови думи, ако обаче продължат ескалациите, не е ясно какво ще се случи.

Относно зачестилите инциденти с участието на роми Любомир Милошев коментира, че държавата има дълг към данъкоплатците, които биват натоварвани с това да издържат тази част от българското общество.

"Наливането на много средства в общество, което е необразовано и се десоциализира, да наливаш пари в такъв тип политика е прахосване на обществен ресурс", коментира политологът.
 
Според Милошев едно от направленията, по които се е видял напредък, е в това да се връщат деца в класните стаи и трябва да се продължи с такъв тип реформи.

Според Любомир Аламанов е факт, че Министерството на образованието е поело много добра и правилна инициатива, но другите министерства не са оказали подкрепа. Той беше категоричен, че ако няма системна работа във всички направления нещата няма как да се получат.

Гледайте видеото с целия разговор.