Д. Узунов: Официалните мотиви са смяната на Соня Найденова са съвсем ясни

Решението за смяната на Найденова е взето на 20 януари сутринта, а не предварително

21.01.2016 | 08:19 Редактор: Ирина Георгиева
Д. Узунов: Официалните мотиви са смяната на Соня Найденова са съвсем ясни

Официалните мотиви са смяната на Соня Найденова са съвсем ясни, коментира новият представляващ ВСС Димитър Узунов в сутрешния блок на БНТ. По думите му мотивите са ясни, дебатите са протекли продължително време, а Найденова е един от много дейните членове на ВСС, много работоспособна, честен и почтен колега, "но мнозинството във ВСС счете, че трябва да има някаква промяна".

"С оглед на конституционните промени смятаме, че лицето на ВСС трябва да бъде сменено. Смятаме, че трябва да направим всичко необходимо да преодолеем вътрешните си проблеми. Ще положа усилия да преодолеем противоречията между нас. Това е много важно с оглед на това, че в следващия тримесечен период трябва да се изработи нов закон за Съдебната власт." - обясни Узунов.

Решението за смяната на Соня Найденова е взето на 20 януари сутринта, а не предварително, подчерта, Узунов. Според него най-важното е ВСС да изпълнява функциите си, а мнението на политиците, в това число и на министър-председателят, не го интересува. Той отрече информацията, че е близък с Бойко Борисов и я определи като "спекулация".

"Като член на съвета съм работил в два ресора. Денонощно съм работил в насока да задоволя финансовите претенции на съдебната система. Това няма нищо общо с премиера, но не бих се свенил да поискам от него финансови средства." - коментира Узунов. 

Представляващият ВСС подчерта, че няма телефонният номер на Борисов и не той е изпратил sms-а до него. Узунов добави, че е попитал Яне Янев кой е авторът на съобщението, но той не е отговорил.