Калфин: Постигнахме сериозен напредък по пакета за промени в пенсионната система

Все още има остри възражения и от синдикати, и от работодатели, по конкретни мерки от пакета, допълни още той

13.05.2015 | 19:03 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Постигнахме сериозен напредък по пакета за промени в пенсионната система

Постигнахме сериозен напредък по пакета предложения за промени в пенсионната система. Продължаваме да работим интензивно по конкретни елементи от него. Това обяви след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество неговият председател – вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщи МТСП.

"Базата на съгласието, което постигнахме с тристранните партньори по предложените промени в изменението на Кодекса за социално осигуряване в хода на няколко месеца сериозни преговори, ни дава възможност да влезем в НС с добре обсъден законопроект.

Имаме теми на съгласие и със синдикатите и с работодателите, които са в няколко основни направления. Получихме подкрепата им за това, че е необходимо да има промяна на настоящата система.

Подкрепят ни и за това, че представяме един цялостен пакет от мерки, а не отделни фрагментарни положения.

Подкрепят ни и в това, че с тези промени не приключваме работата по промяна в пенсионния модел, защото ни предстои изработването на предложения за промяна в системата на инвалидните пенсии, промяна в закона, който урежда работата на пенсионните фондове, както и по изработване на обективните критерии за определяне на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход." - това резюмира след края на заседанието министърът.

Все още има остри възражения и от двете страни – и от синдикати, и от работодатели, по конкретни мерки от пакета, подчерта министър Калфин.

От страна на синдикатите, това е повишаването на възрастта, особено за категорийните работници, а от страна на работодателските организации – повишаването на размера на осигурителните вноски.

Министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на заседанието подчерта, че оценява високо действията на министър Калфин в посока търсене на максимално широк консенсус между социалните партньори.

"Подкрепям предложенията на министър Калфин, който намери възможно най-мекия план за пенсионна реформа с минимални сътресения. Надявам се на разбиране и отстъпчивост от всички вас, така, както го направихме и ние. При тази тежка демографска криза, алтернатива няма." - категоричен беше министър-председателят. 

"Около 1.8 милиарда се допълва бюджетът на НОИ от държавата, за да се изплащат пенсиите в момента. С този пакет, който предлагаме, до десетина години, сумата ще бъде намалена на около 300 милиона. Ако не направим промени сега, държавата ще продължава да плаща по 1.8 милиарда на година, само за да запазим настоящото равнище на пенсиите. И тук в никакъв случай няма да има място за каквото и да е било увеличение. Това е нетният ефект от промяната, която предлагаме." - конкретизира още той.

В рамките на тристранния съвет бяха обсъдени и промените, които министър Калфин предлага за трудовото законодателство. Трите мерки – еднодневните трудови договори, гъвкавото работно време и въвеждането на еднакъв платен отпуск за отглеждането на всяко поредно дете, също предизвикаха широка дискусия между социалните партньори.

"Работата на еднодневните трудови договори се зачита за осигурителен стаж. За да се констатира трудова злополука, трябва да има записано работно време." - конкретизира министър Калфин, във връзка с изразените опасения на част от работодателите, свързани с това, че еднодневните трудови договори биха могли да създадат възможност за осигурителни измами.

Министър Калфин потвърди ангажимента си за промяна в трудовото законодателство, с която ще се елиминира възможността за подмяна на редовните трудови договори с еднодневни.

"В сектора на селскостопанското стопанство съществуват малко възможности за подкрепа на работодателите. Въвеждането на дневни договори за сезонните работници в него допринася за създаване на икономика там, където такава липсва." - категоричен беше още той, като поясни, че в началото на 2016 г. предстои да бъде отчетен ефектът от тази мярка.

Ще успеят ли държава, бизнес и синдикати да сближат позиции и има ли опасност от протести – отговорите потърси Христиания Червенкова: