България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чавдар Христов: Нужно е още време за дебат на промените в трудовото законодателство

В българското трудово законодателство има много различни възможности за гъвкаво работно време, но новите предложения ще имат социални последици към работника

05.05.2015 | 10:38 Редактор: Радослава Димитрова
Чавдар Христов: Нужно е още време за дебат на промените в трудовото законодателство

Времето на приемане на промените в трудовото законодателство е твърде малко и може да се допуснат грешки. Това коментираха в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов и Димитър Бранков и зам.-председателят на Българската Стопанска Камара Димитър Бранков. И двамата смятат, че още много подробности около корекциите не са уточнени, но подкрепят предвижданията за по-гъвкаво работно време.

По отношение на еднодневните трудови договори, Христов изтъкна, че синдикатите имат предложение нормите да са в сила само до края на настоящата година.  Димитър Бранков допълни, че тези договори няма да донесат големи облекчения на работодателите, защото на тях остава отговорността за осигуряването на работниците.

По думите на Бранков, за да имат резултат предвидените поправки в Кодекса на труда, първо трябва да се премахнат всички бюрократични пречки. Те налагат и ежедневно утежняване на счетоводната отчетност, както и  разчетите с работниците.