Синдикатите към сектор Сигурност отхвърлят въвеждането на възраст за пенсиониране

От МТСП изтъкват, че част от предложените проблеми са именно в отговор на настояванията на представителите на синдикатите на МВР

04.05.2015 | 14:48 Редактор: Мариета Иванова
Синдикатите към сектор Сигурност отхвърлят въвеждането на възраст за пенсиониране

В обща позиция синдикалните федерации в сектор "Сигурност" категорично отхвърлиха въвеждането на възраст за пенсиониране. Очаква се масово напускане на полицаи и пожарникари, ако се приеме предложението на социалното министерство, предупреждават от синдикатите, цитирани БНР.

В момента тече общественото обсъждане на законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, който социалният министър представи.

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предложи от 1 януари 2016 г. военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и плавно увеличаване с по 2 месеца годишно до достигане на възраст 55 г. Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата, припомня Investor.bg.

„Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора“, каза Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, допълва БТА. По думите му е важно да се разбере, че предлаганата с промените възраст за пенсиониране на военни и полицаи от 52 г. и 10 м. е само стартова, а реалната предложена възраст е 55 години.

Минимална възраст от 55 години е изключително висока, особено за служителите, които изпълняват оперативни дейности като действащи пожарникари, коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец".

Според Павлов е „откровена лъжа“ тиражираното, че от страна на Европейската комисия има натиск за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност". „Хората, запознати с документите на ЕС и препоръките от 2013-2014 година, знаят, че не се съдържа дори и запетайка, касаеща служителите в сектора“, посочи Павлов.
Дупката в бюджета на НОИ не е причинена от служителите на Министерството на отбраната и на МВР, смятат работещите в системата. Те настояват да започнат да си плащат осигурителните вноски, като преди това да им бъдат индексирани възнагражденията, които са били намалени през 2000 година. Така ще спре манипулирането и настройването на общественото мнение срещу тях.

Редно е и да бъде създаден фонд към държавното обществено осигуряване за служителите в сектор "Сигурност", смятат професионалните и синдикалните организации в сектора, защото така според тях ще стане видно какви са постъпленията от работещите в системата.

Годишно от сектора се пенсионират около 2000-2500 човека, като над половината са над 55-годишна възраст, а към 1200 са под тази възраст.

Предложените промени в КСО ще доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации.

Работещите в системата не изключиха и вероятността да излязат на протест, ако управляващите не се вслушат в исканията и предложенията им.

В отговор на състоялата се днес пресконференция на синдикати, представляващи служители на МВР от Министерството на труда и социалната политика посочиха, че  предлаганите промени са правени с мисъл и грижа за работещите в сектор „Сигурност”, в защита на техните трудови и социални права и като се отчита солидарният характер на пенсиите, изплащани от Националния осигурителен институт. В официалната позиция на МТСП се отбелязва още, че „Това е било заявявано няколкократно на срещите с ръководството на МВР и представители на работещите в него

Редица от предложенията за законови промени в пенсионната система са именно в отговор на настояванията на представителите на сектор „Сигурност” :

  • правото на пенсия след 27 години стаж, от които 2/3 в системата, да може да се ползва и от бивши служители;
  • правото на пенсиониране става факт без да е необходимо напускане на службата преди това;
  • правото за получаване на пълна пенсия на родените след  01.01.1960, чиито средства в момента са блокирани в универсални пенсионни фондове, се възстановява.

Всички тези промени представляват значителни и реални облекчения за служителите в МВР и е странно защо техните представители ги отхвърлят с „лека ръка“, противопоставяйки се на пакета от промени в пенсионната система. Подобно поведение трудно може да се свърже със защита на трудови права.

Въвеждането на възраст за пенсиониране, която отговаря на фактическата възраст за пенсиониране и досега, няма да утежни работата на служителите в сектор „Сигурност”. Тя по-скоро затваря вратата за противопоставяне и упреци към тях от страна на обществото и отговоря на принципите на солидарната пенсионна система. Новата система дава възможност и за по-продължителна служба в МВР на кадри, които са необходими, въпреки факта, че вече получават пенсия.

Нещо повече – очакваме в специализираното законодателство да се направи ясно разграничаване между рисковете от полагания труд на различни позиции от системата на МВР, така че пенсионните привилегии да се отнасят единствено за тези, които работят при висок риск за живота и здравето си. Това би било достойна задача за представителите на служителите на МВР и експертите на МТСП са готови да участват в подобни дискусии“, се отбелязва още в съобщението на социалното министерство.