При добри приходи може да се увеличат заплатите и пенсиите

Социалният министър няма да отстъпи за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и полицаите

04.05.2015 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
При добри приходи може да се увеличат заплатите и пенсиите

Може да се увеличат заплатите и пенсиите през следващите години, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за Standartnews. По думите му обаче още е твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите през първите месеци на годината ще доведат до ръст на парите за старост и на минималната заплата.

"Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос." - каза Калфин пред Нова тв. 

Министър Калфин се надява пенсионната реформа да се приеме в сегашния й вид. Според него, ако се променят параметри, то ще се промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет, подчерта социалният министър. По думите му, ако бъде приет пакетът, който предлага, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета.

"НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект. Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават." - обясни социалният министър.

Социалният министър заяви, че няма да отстъпи от идеята си за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и полицаите.