Борисов застана зад Москов

Премиерът призова депутатите да дадат кредит на доверие на здравния министър

13.05.2015 | 14:42 Редактор: Мариета Иванова
Борисов застана зад Москов

Здравният министър Петър Москов се ползва с огромно доверие от страна на премиера Бойко Борисов, който пък си призна, че в първия си мандат е сменил четирима министри, но нито един от тях не се е справил.

Сега обаче Борисов смята, че е случил на човек и очаква с нетърпение до десетина дни да получи вече написана здравна реформа и тогава да се дебатира и да се чуе мнението на специалистите по въпроса, пише Dnes.bg.

"Ако в предишния си мандат най не сме се справяли с нещо, това беше в здравеопазването. Тогава се плъзгахме по плоскостта, че колкото повече пари даваме, толкова по-добра трябва да е услугата. На практика бюджетът за здраве нараства непрекъснато. Преди 10 години е бил 1 млрд. лв., сега са над 3,1 млрд., в пъти повече е. Четири министри смених в предишния мандат, но те не се справиха", каза Борисов по време на блиц контрола в парламента след въпрос на Тунджер Кърджалиев от ДПС.

"С Москов съм провел десетина срещи заедно с Дариткова (Даниела Дариткова от ГЕРБ, председател на здравната комисия в НС – бел. ред.). Въобще с екипа на Москов и от това, което са ме запознали, считам че се опитват да направят нещо много смислено и да решат проблемите и в лекарствената политика, със скъпите лекарства, обществените поръчки, задълженията на болниците, защото и на мен ми се разминава представата, че болници, които непрекъснато се оплакват, че нямат пари, държат по банките милиони", допълни Борисов.

Премиерът призова депутатите да проявят малко търпение и кредит на доверие към Петър Москов, макар че в парламента е мода - първият вот на недоверие да е за здравеопазване.

"Като виждам усърдието, желанието, още седмица да проявим търпение, защото той каза, че толкова ще му трябва да покаже нещо като схема, табличка за това, което вижда като реформа", каза Борисов.

"Лично аз имам огромно доверие в Москов като специалист, лекар и като човек и в неговия екип от заместници, че ще се справят", добави той.

Кърджалиев пък призна, че се чувало, че мълчанието на ГЕРБ по въпроса за здравната реформа е "едва ли не динена кора, подложена на партньори в управлението".

"В едно коалиционно управление и успехите, и провалите са общи, така че в тази конспирация, че някой иска да сложи динена кора ... Аз с Москов и Дариткова заедно водих разговорите", отговори му Борисов и добави, че според него здравната реформа, както и пенсионната, не са неща, които касаят отделни партии.

Чуйте: