България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Александър Заимов: В бюджета за НЗОК няма наченки за реформа

Правителството нямаше време да изготви друг бюджет

10.12.2014 | 11:24 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Александър Заимов: В бюджета за НЗОК няма наченки за реформа

В бюджета за НЗОК няма наченки за реформа, смята д-р Александър Заимов. В Сутрешния блок на България Он ер, той изтъкна, че няма как да има реформи в този бюджет, защото време, с което разполагаше правителството, за да го направи, беше много малко.

"Трябва да кажа, че за първи път от много години в креслото на министър за здравеопазване седи интелигентен човек, който знае за какво става дума. Това обаче не означава, че ще успее да промени бързо и достатъчна степен нещата." - коментира д-р Заимов.

Д-р Заимов вижда желание от страна на новия министър нещата да тръгнат в правилната посока. Според него обаче продължаваме да сме разделени между здравноосигурителния и бюджетния модел на здравеопазването.

"Бюджетът на касата е част от консолидирания бюджет на държавата. Той води след себе си значителни проблеми един, от които е че всяка промяна в бюджета на НЗОК ще проведе и промяна до дефицита на държавния бюджет и следователно до санкции от ЕС." - обясни д-р Заимов.

Според д-р Заимов, второто нещо, което е важно, че касата на практика е одържавена и това не е правилно.

"Философията на здравноосигурителния модел е, че обществото събира пари, тези средства са публични и обществени, а не държавни - те са управляват като такива, а ролята на държавата е само в това да следи да не се злоупотребява с тези средства, а вместо това тя се е нагърбила да ги управлява.По този начин обаче, тя не изпълнява задължението си - да внесе дължимата сума в бюджета на касата за нуждите на здравноосигурителните лица, които тя покрива." - заяви д-р Заимов.

Лекарят съобщи и статистика за здравноосигурените лица у нас:

"Средната здравноосигурителна вноска на хората, които реално се осигуряват е 60 лева, а тези, които се осигуряват от държавата е 16 лева. Същевременно осигурените лица от частния сектор са 33%, а осигирените лица в държавния сектор са 66%. 2/3 от хората, които потребяват здравни услуги на практика внасят здравна вноска, за тяхна сметка държавата внася здравна вноска, която е 1/3 от тази, която тези хора внасят." - съобщи д-р Заимов.

Имаше намерение на НЗОК в рамковия договор за 2015г. дейностите да се прехвърлят от болничната в доболничната помощ, коментира д-р Заимов. Според него обаче това решение не е достатъчно добре обмислено и трябва да има анекс към рамковия договор и това прехвърляне да се случи в средата на годината. 

Чуйте: