МТСП: Да се въведат еднодневни трудови договори

Между 60 000 и 100 000 сезонни работници се очаква да бъдат наети на новите договори

23.04.2015 | 17:40 Редактор: Ирина Георгиева
МТСП: Да се въведат еднодневни трудови договори

Да се въведат еднодневни трудови договори за сезонните работници в секторите "Плодове", "Зеленчуци" и "Розобер" предлагат от МТСП. Между 60 000 и 100 000 сезонни работници се очаква да бъдат наети на новите договори. Предложението беше направено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и земеделският министър Десислава Танева.

В сектор "Земеделие" работодателите се нуждаят от най-много работна ръка за кратко време - това е една от причините, за да се въведе идеята - по този начин ще се улеснят работници и работодатели. 

Промените ще обхванат секторите "Плодове и зеленчуци" и "Розобер". От договорите ще могат да се ползват регистрирани земеделски производители.

Договорите ще се купуват от Главната инспекция по труда с бележка, че земеделският стопанин вече е платил съответния осигурителни вноски в НАП. Тези лица ще бъдат осигурявани за фонд Пенсии, трудова злополука и здравни вноски. За тези договори няма да има длъжностна характеристика, нито пък изрична заповед за прекратяване на трудовия договор.

Наетите на този тип договори ще имат право на енергийна помощ и ще бъдат освободени от обществено-полезния труд, който полагат за получаване на социална помощ. Запазва се статутът на безработни, както и правото на регистрация в Бюрото по труда.