Работодателите смятат, че не е решение криминализирането на труда без договор

Трудовият договор сам по себе си не е достатъчен, за да се предотвратят инциденти на работното място

21.04.2015 | 11:40 Редактор: Ирина Георгиева
Работодателите смятат, че не е решение криминализирането на труда без договор

Работодатели са скептични към идеите за въвеждане на трудови договори с продължителност един ден и криминализирането на труда без трудов договор при смъртен случай. Това става ясно от коментар на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, пред БНР по повод на двете нови инициативи на социалния министър Ивайло Калфин, предаде Investor.bg.

Подготвят се промени в НК, според които ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят му трябва да влиза в затвора, обяви министър Калфин на 20 април.

Според Велев обаче трудовият договор сам по себе си не е достатъчен, за да се предотвратят инциденти на работното място. Това няма да реши проблема нито с наемането без договор, нито проблема с трудовите злополуки.

"В завод "Миджур" работниците имаха трудови договори, но това, за съжаление, не ги спаси." - каза Велев. Според него трябва да се усили контролът в такива рискови дейности, за да се изключат подобни инциденти.

Миналата седмица пък стана ясно за другата инициатива на социалното министерство - работодатели да купуват от държавата кочани с трудови договори с продължителност един ден, като системата да влезе първо за земеделските работници и веднага да обхване предстоящата сезонна заетост.

Криминализирането на работата без трудов договор може да остави реколтата на полето, опасява се Велев. По думите му това ще затрудни до голяма степен наемането на сезонни работници, където договори няма не по вина на работодателите.

"Трябва да се намери мярката кога един труд е сезонен, кога е инцидентен и кога – не. За нас ваучерите са изход за уреждането на правния статус на сезонните работници." - коментира още председателят на работодателската организация по повод на друго намерение на министър Калфин - въвеждането на ваучерна схема за заплащане на сезонния труд в земеделието. Това е една от мерките на социалното министерство за гъвкава заетост, които се очаква да влязат в сила още през лятото след законодателни промени.

Председателят на УС на Националното сдружение на градинарите Мариана Милтенова също коментира пред БНР предстоящото въвеждане на еднодневни трудови договори. По думите й не всички ще се възползват от новата система.

Тя обясни, че в България производителите на плодове и зеленчуци са около 200 хиляди, а тези, които наемат работна ръка, са около 100 хиляди. Но работниците отказвали да подписват договори, защото губят социални помощи.

"Но ние сме уязвими от закона. Предложението е да се влиза в затвора, ако се намери работник без трудов договор. Сега глобата е 15 хиляди лева за един работник. Смятайте в една градина колко работници има. Никой земеделски производител не може да плати такава глоба“, посочи тя.

/Снимка: Архив/