Работодател, наел служител без договор, ще влиза в затвора при смъртен случай

Според Калфин трябва да се направят промени в системата на ТЕЛК

20.04.2015 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Работодател, наел служител без договор, ще влиза в затвора при смъртен случай

Ако работник, нает без трудов договор, загине по време на работа, работодателят му трябва да влиза в затвора. Такова изменение на НК подготвят експерти на социалното и правосъдното министерство, съобщи социалният министър Ивайло Калфин пред bTV. Коментарът бе направен по повод срутения хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден", при който загинаха четирима работници. Калфин посочи, че подобен случай не е имало в последните десет години и е "престъпление, което трябва да бъде наказвано".

"Всички са съгласни, че ако не се промени нищо, няма да може да увеличим пенсиите." - коментира той. И допълни, че реформата трябва да бъде въведена, за да има промени, пише Investor.bg.

За по-значително увеличение на пенсиите обаче може да се говори, когато бюджетът на НОИ стане по-автономен, призна Калфин и уточни, че именно към това са насочени предлаганите промени в Кодекса за социалното осигуряване.

Калфин изрази надежда промените да бъдат подкрепени от опозицията и каза, че тя ще намери 90% от своите предложения в реформата.

"Няма да е честно за хората, ако не го признаят." - посочи той и допълни, че е работил с консултативен съвет, с който са работили няколко правителства преди това. По думите му и предишният социален министър от ДПС Хасан Адемов, и БСП могат да видят свои предложения в реформата сега.

По повод критиките от страна на работодателски организации Калфин коментира, че „няма как да се направят подобни промени и всички да бъдат щастливи” и призова даващите съвети да обявят и как лично са готови да участват в подобряването на системата. Темата за повишаването на осигуровките стои на дневен ред, продължи Калфин.

Според Калфин трябва да се направят промени в системата на ТЕЛК, които да гарантират, че парите отиват при най-нуждаещите се. Той призова за въвеждането на втора специализирана комисия, която след медицинската експертиза да преценява какво могат да работят хората с увреждания.

/Снимка: Архив/