Правителството мисли за въвеждане на гъвкаво минимално почасово заплащане

Сред приоритетите в Социалната програма на кабинета Борисов е заложено и оказване на подкрепа на тридетния модел

24.01.2015 | 13:54 Редактор: Мариета Иванова
Правителството мисли за въвеждане на гъвкаво минимално почасово заплащане

В Социалната програма на правителството за стабилно развитие (2014-2018), одобрена и от коалиционните партньори, са заложени като цели въвеждане на гъвкаво минимално почасово заплащане; търсене на възможности за нарастване на пенсиите, съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите  характеристики на страната, отбелязва БТА.

От правителството ще насърчават още отговорното родителство и ще оказват подкрепа на тридетния модел с висок интензитет на подпомагане до трето дете. За целта ще бъдат направени промени в Закона за семейните помощи за деца, става ясно от представената програма.

Предвижда се и приемане на Национална програма за  противодействие на демографската катастрофа, както и разработване на Национална стратегия за насърчаване на активния живот на възрастните хора.

Представената социална програма предвижда да бъде направена промяна на механизма на изплащането на целевите социални помощи, мерки за намаляване на нископлатените работници, нов модел на медицинска и социална оценка на вида и степента на увреждане.

Правителството предвижда още да съгласува механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата, да прегледа и анализира договарянето на минималните осигурителни доходи и да разработи Концепция на политиката по доходите от труд.

Социалното подпомагане предстои да бъде оптимизирано чрез по-добра целенасоченост на социалните помощи. Предвижда се да бъде направен анализ на обхвата на "работещите бедни" по региони, както и да бъдат разработени мерки за намаляване на броя на дела нископлатените работници.

Очаква се и промяна на Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) за определяне на гъвкави мерки за неравнопоставените групи и създаване на нов механизъм за финансиране.

Сред целите на правителството е актуализиране на методиката за кандидатстване на работодателите за разкриване на работни места по програми.

Още по темата

Очаква се да бъде изготвено и предложение за промяна на Кодекса на труда с цел регламентиране на самостоятелен трудов договор за обучение чрез работа (дуално обучение).

Правителството планира да се регламентира нормативно основание на създаването на трудово досие за работник или служител при постъпване на работа, в което да се съхраняват документите във връзка с възникването, съществуването и прекратяването на трудовото правоотношение.

За цитирания период на малкия и среден бизнес ще бъде осигурявана подкрепа за разкриване на нови работни места, обещават още правителството.

Сред заложените мерки са финансово подпомагане на безработни за създаване на микропредприятия, финансиране на обучения на заети в микро и малки предприятия - 4 000 души, включени в обучение, както и осигуряване на финансова подкрепа за микропредприятия чрез субсидиране на първите пет разкрити работни места - осигурена заетост на 2 000 безработни.

Сред целите на правителството са и обогатяване на знанията и компетенциите на 30 хиляди безработни лица, съвместно с национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите.

Не по-малко от 10 хиляди младежи на възраст до 25 години е предвидено да бъдат включени в заложените от правителството цели програми в постигане на целта за намаляване на младежката безработица.