13 хиляди работни места предлагат бюрата по труда

Спад на младежката безработица

26.09.2014 | 16:28 Редактор: Ирина Георгиева

Над 13 хиляди са обявените свободни работни места, които предлагат Бюрата по труда в страната. В същото време безработните у нас са над 342 хиляди души. Те са без препитание отчетоха от Агенцията по заетостта. Днес директорът на агенцията Асен Ангелов проследи от близо работата на служителите в едно столично Бюро по труда. Инспекцията има за цел да провери получават ли нужната им информация безработните. 

От Агенцията по труда отчитат макар и минимален спад на безработните. А все повече фирми търсят работници чрез Бюрата по труда. Констатацията, която направи директорът на Агенцията в едно от Бюрата по труда бе, че времето за консултация със безработните е много кратко. За това съвсем скоро още започне електронна регистрация на безработните. Така самите работодатели ще могат по-лесно да намират своите работници. Иначе няма точен профил на човека, който търси работа. Не може да се каже и кой е секторът на икономиката с най-голямо предлагане на работни места. 

"Броят и характеристиката на свободните  работни места зависи от доверието в системата. Не всички работодатели ни се доверяват и това се отразява на свободните работни места и тяхната атрактивност. Надяваме се все повече работодатели да ни се доверяват. Има такава тенденция, а от друга страна се стараем максимално да облекчим административната дейност. Това е и причината и повода да поканим работодателите да заявяват свободните работни места на сайта на Агенцията." - заяви Ангелов.

От началото на годината до сега е намаляла младежката безработица, отчитат от Агенцията. Над 14 хиляди младежи до 29 годишна възраст чрез програми на Агенцията са успели да си намерят работа.

"Младите безработни в момента до 29 години са 57 хиляди души или 16,8 от всички безработни. Прави впечатление през последните месеци една зараждаща се тенденция - през последните 2 месеца, може би провокирани от новите програми за младежка безработица и временна заетост има леко завишен интерес от страна на младите хора и все повече идват в Бюрата по труда и да търсят нашите услуги и да се регистрират като безработни, защото по този начин могат да участват в програмите." - обясни Ангелов.

На 26 септември е крайният срок за подаване на документи на работодатели, желаещи да наемат безработни младежи до 29-годишна възраст по програми на ЕС. 

Повече в репортажа на Васил Детелинов