ОИСР: Възстановяването на заетостта през 2015 остава слабо

Прогнозата на ОИСР за заетостта през 2014

03.09.2014 | 12:10
ОИСР: Възстановяването на заетостта през 2015 остава слабо

Безработицата ще остане над предкризисните нива през 2015 в повечето страни от ОИСД, въпреки скромния спад през останалата част от 2014 и 2015, показва новият доклад на организацията.

Прогнозата на ОИСР 2014 показва, че средните нива на безработица леко ще намалеят в следващите 18 месеца.

Докладът бе публикуван на 3 септември 2014.

Прогнозата анализира ефекта от кризата върху работната заплата.

Според документа ръстът на реалната заплата практически е замрял след 2009 и всъщност заплатите са намалели в редица страни с 2-5% средногодишно, включително в Гърция, Португалия, Ирландия и Испания.

Тук може да сравните условията на труд в страните от ОИСР.

"Решението не е намаляване на заплатите, а повишаване на производителността" - заяви на прескореференцията за представяне на доклада ген.секретар на ОИСР Анхел Гурия.

 


 

Прогнозата на ОИСР за заетостта през 2014: коментар на синдикатите

Икономиите и грешните структурни реформи пречат на ръста и създаването на работни места, съобщава организацията в мейл до медиите.

 

“Важен урок, който политиците и правителствата трябва да научат от доклада на ОИСР за заетостта 2014 е, че в среда на сравнително слабо търсене и малко нови работни места в повечето икономики, мерките за икономии и интервенциите в подкрепа на предлагането не успяват да насърчат растежа и заетостта".

Това е заключението на експертите на ОИСР в доклада, публикуван на 3 септември 2014.

"Правителствата би трябвало да прекратят публичните инвестиции в инфраструктура в подкрепа на общото търсене и да насърчат заетостта в краткосрочен план, като намалят вредните последици за дългосрочната безработица”, заяви Джон Евънс, ген. секретар на Международната конфедерация на профсъюзите /TUAC, съвет на профсъюзите към ОИСР/ в Париж по повод публикуването на доклада.

 

Той добави, че “повишаването на минималната работна заплата и увеличаването на дела на колективното трудово договаряне определено ще подкрепи търсенето и в сегашната ситуация, ще помогне за създаване на работни места”.

 

Прогнозата на ОИСР за заетостта през 2014 показва, че много в страни-членки има голям недостиг на работни места и само малка част от тях показват скромно намаление на нивата на безработица. същевременно други са изправени пред продължаващ ръст на безработицата.

 

Перспективите са тревожни според ОИСР: разликата между сегашните нива на безработица и нивото в началото на кризата се очаква да се подобри само умерено.

В страните от ОИСР се очаква да се стесни до 1.3 процентни пункта до края на 2015. Това ще остави страните от ОИСР с нива на безработица от 7.1% до края на 2015, по-малко от 2013, когато делът на хората бе работа беше 7.7%.

 

“Значителният ръст на дългосрочно безработните в страните от ОИСР показва, че възстановяването на работните места е замряло.

Един от всеки трима души в трудоспособна възраст е бил без работа за 12+ месеца; или 16.7 млн души– което е почти двойно спрямо началото на кризата” каза Евънс.

Прогнозата за заетост обяснява значителния спад в перспективата за намиране на работа от безработните с циклични фактори. Докладът посочва, че “насърчаването на общото търсене и създаване на работни места би трябвало да бъде основен приоритет за развитие напред.”

 

Анализът на ОИСР показва още, че намаляването на заплатите не води до ръст на заетостта.

Според по-задълбочени анализи на микро-данни, събрани в 19 страни, един от всеки двама работници е преживял намаляване на заплатата.

Половината от тези хора са преживели съкращения и на номиналната си заплата.

Прогнозата на ОИСР за заетостта 2014 отбелязва още, че това е довело до трудности и социално напрежение, особено при нискоквалифицираните и нископлатени работници.

 

Евънс коментира, че “Докладът на ОИСР има право да твърди, че по-нататъшни съкращения на заплатите няма да помогнат на създаването на нови работни места, вместо това ще увеличи риска от бедност и ще потисне общото търсене. Продължаващото увеличение на неравенството в доходите е неприемливо. Заплатите на работещото население в света трябва да се повишават”, завършва Евънс.

 

Основните факти в Прогнозата потвърждават, че политиките–като високи минимални заплати, прогресивно данъчно облагане и социални добавки за работещите помагат да се споделят разходите на икономическото възстановяване по честен начин.

 

На 10 септември в Мелбърн делегация L20, групата, представляваща интересите на профсъюзите през Г20, ще постави въпроса на срещата министрите на труда и заетостта на двайсетте развити страни.