Официално стартира новият програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020

Министър Калфин даде старт на дискусиите по пенсионната реформа

16.01.2015 | 15:28 Редактор: Ирина Георгиева
Официално стартира новият програмен период на ОП

Новият програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 официално стартира в Пловдив и предвижда повече средства за тези приоритетни направления. Средствата, предназначени за програмата са близо 2 млрд. и 136 млн.лв. с включено националното съфинансиране, от които близо 60% са предвидени за заетост,а 31% за борба с бедността и насърчаване на социалното включване. ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 ще допринесе за изпълнението и на целите на стратегията на ЕС „Европа 2020”. В тази сума влизат 108 млн. лв. от бюджета на Европейския съюз по Инициативата за младежка заетост. Към тях ще бъдат добавени близо 150 млн. лв. от Европейския социален фонд, като общият размер на целевите средства за подкрепа на младите хора е в размер на близо 258 млн. лв.  

Спрямо миналия програмен период, помощта за заетост се увеличава с 315 млн., а средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване - с 276 млн.лв.

Информационното събитие в новотел „Пловдив“ се организира от МТСП в съответствие с изискванията за информация и комуникация на Регламент 1303/2013 г. на ЕП и Съвета. Това е първата ОП за България, одобрена от ЕК на 28 ноември 2014 г. 

На събитието стана ясно, че министър Калфин ще съдейства за старт на пилотен проект на дуално обучение в Пловдив още тази есен. Той се срещна с един от най-големите работодатели в Пловдив. Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се запозна подробно с добрия опит, който компанията има в областта на професионалното обучение и преквалификацията на служители за нуждите на бизнеса. Той изслуша аргументите на мениджмънта й в полза на внедряване на дуалното обучение у нас и пое ангажимента да съдейства за реализиране на пилотен проект на дуално обучение в Пловдив още тази есен.

"Трябва да сме наясно, че реализирането на проект на дуално обучение няма да е лесно, независимо от ползите, които и аз, и вие виждате в това. Въпреки това, аз лично ще работя заедно да измислим форма, по която да може да стартира дори един пилотен клас с дуално обучение още тази есен. Вярвам, че трябва да започнем с пилотен проект, който да се реализира в пълния му вариант и на базата на ефективността му да се реши какви да са по-нататъшните действия в тази посока." - обяви министър Калфин.

Междувременно на 16 януари министър Калфин се срещна с представители на всички парламентарно представени партии, за да обсъдят предстоящата дискусия по пенсионната реформа. В рамките на широкото обсъждане се предвижда провеждане на седмични срещи на министъра на труда и социалната политика със социалните партньори. Целта е достигане до консенсус по максимално много точки от пакета на пенсионната реформа.

"Чрез тези ежеседмични срещи ние целим да потърсим както експертен, така и политически консенсус. Както знаете, целта на реформата е да бъде изработена така, че да не трябва да се променя всяка година отново. За нас най-важна е устойчивостта и възможностите за планиране напред във времето. Не трябва да забравяме, че основната стратегическа цел на всички тези усилия е да се повишат пенсиите, така че всеки да получава достойното за работата си и осигуровките, които е плащал, възнаграждение." - коментира след срещата Ивайло Калфин.

Прозрачността в процеса, свързан с дискусиите по предстоящата реформа, е изключителен приоритет за екипа на министъра. Въпреки че срещите ще се провеждат при закрити врати, след всяка една ще бъде представяна на медиите обширна информация за случилото се. Наред с това, от 17 януари на официалния сайт на министерството, ще има обособено специално място за представяне на водещите мнения и коментари по темата. Информация за пенсионната реформа може да бъде намерена и в социалната мрежа Facebook – в профила на министерството и чрез ключова дума #пенсионнареформа. Екипът на министерството ще даде възможност и на граждани да се включат с коментари и предложения в дискусията, като всички желаещи могат да направят това на имейл адрес: preforma@mlsp.government.bg .