Калфин кани партиите на дебат за пенсионната реформа

По думите му депутатите ще бъдат запознати докъде е стигнала работната група

14.01.2015 | 20:24 Редактор: Мариета Иванова
Калфин кани партиите на дебат за пенсионната реформа

Министър Калфин е поканил представители на всички парламентарни групи на среща в петък за пенсионната реформа, съобщи БТА.

Съобщението е било направено пред депутати от парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика. На заседанието социалният министър представил екипа си и е отговарял на  въпроси на депутати.

По думите му на срещата депутатите ще бъдат запознати докъде е стигнала работната група, която изготвя предложенията за промени в пенсионната система.

Той посочил, че социалните партньори имат различия по всеки един от въпросите.

"Ясно ми е, че пенсионна реформа и консенсус е трудно упражнение", коментирал Калфин и допълнил, че най-разумната цел, която трябва да се постави от всички е връщане на доверието в системата и предвидимостта какви пари ще получат хората, когато се пенсионират. Според него депутатите от всички парламентарни групи трябва да гарантират на хората, че няма всяко следващо управление да променя пенсионната система.

Калфин съобщи, че експерти от социалното и здравното министерство работят активно по проблемите на ТЕЛК-овете и издаването на удостоверения за нетрудоспособност и се изготвят промени, които ще оптимизират системата.

Държавата не може да управлява по-добре капиталовите схеми от частните пенсионни фондове, каза Калфин пред журналисти по повод идеята на Реформаторския блок да бъде създаден държавен капиталов стълб в НОИ.

Социалният министър коментира и идеята да се приеме намаление на таксите за управление на активите. По думите му това ще бъде неизбежно и самите фондове ще го предложат, за да увеличат доходността на хората.

Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов съобщи, че на заседанието на комисията през следващата седмица ще бъдат изслушани представители на Асоциацията на частните пенсионни дружества.

В отговор на въпрос за мерките, свързани с младежката заетост в новия програмен период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", Калфин каза, че 8 000 младежи до 29 години започват от този месец работа като стажанти във фирми. По думите му интересът от страна на фирмите е висок - имало е 13 000 заявки.