Нараства броят на безработните млади хора в страната

Над 59 000 младежи до 29 години са регистрирани като безработни

25.10.2014 | 10:09 Редактор: Ирина Георгиева
Нараства броят на безработните млади хора в страната

Нараства броят на младите хора в страната, които не могат да се реализират на трудовия пазар. Това сочат данни за младежката безработица от Агенцията по заетостта. Над 59 хиляди младежи до 29 години са регистрирани като безработни в бюрата по труда за месец септември. Това е с 2300 души повече спрямо август. Така младежката безработица в България достига 17,2%, което я нарежда сред първите държавите в ЕС с най-много безработни млади хора.

Над 3% от БВП или около 1 млрд.лв годишно са загубите на България от младежите, които нито учат, нито работят, нито търсят заетост - това сочат данни на бизнес организациите. Най-тревожно е положението при току-що завършилите университет младежи, които не могат да се реализират по специалността си на пазара у нас и търсят работа в чужбина сред по-неквалифицирани професии.

 момента уча за машинен инженер, но работя като готвач в една италианска пекарна пещ. Просто в чужбина има много по-добри възможности. Дай боже и в България да се оправят да няма нужда да търсим помощ от чужбина, да вдигнат заплатите и така стандарта да се повиши наистина европейски. Огромната бездна между университета и пазара на труда е една от основните причини, младите хора да не могат да се реализират." - коментира Николай.

 актуалната икономическата ситуация, в която фирмите са притиснати до стената да използват максимално ресурсите, не са склонни да инвестират в обучение или в по-дългосрочна инвестиция в персонала, а да вземат готов. Около 5 млн. са безработните младежи в страните от ЕС през август - това е с над 600 000 повече младежи без работа, спрямо същия период на 2013 година. През август тази година най-висока младежка безработица е отчетена в Испания – 53,7% и Гърция - 51.5%, а най-ниска в Германия, Австрия и Холандия - с близо 8 %. Едол Едън – холандски работодател. В Холандия, ние усещаме икономическата криза много силно, в момента безработицата в страната е 8%, това е повече от 600 000 хора без работа, така че е много трудно за младите хора да намерят работа в Холандия, но ако някой е квалифициран като ИТ специалист или инженер, то тогава ще бъдеш нает веднага, но иначе нямаш шанс." - коментира Пламен Робов – Manpower Bulgaria.

Друг проблем за огромния брой безработни младежи е културата на търсене на работа при младите - на първо място те се обръщат към роднини и приятели. По-непопулярно сред младите остава търсенето чрез обяви, работодател или пък бюрата по труда. А там възможностите са реални, твърдят от трудовите борси.

"Агенцията по заетостта само за две седмици кампания събра почти 10 хил. заявки от работодатели от цялата страна и веднага след като ни бъде потвърден бюджет ние може още този месец да започнем насочването и назначаването на тези, които са изявили желание." - заяви Асен Ангелов – Агенция по заетостта.

55 млн. евро е бюджетът, който ЕК отпусна за намаляване на младежката безработица в България по новата ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Средствата са предназначени за насърчаване на младите хора между 15 и 24 години, за да влязат в реалния пазар на труда или обратно в образователната система.


ManpowerGroup® (NYSE: MAN) - световен компануя при новаторските решения, свързани с човешкия капитал, създава и предоставя ключово значими решения, които помагат на клиентите да постигнат бизнес целите си, като повишат конкурентноспособността си. С повече от 60 години опит, компанията е с оборот от 22 милиарда щатски долара.