Няма да се уволняват служителите в сектор Сигурност, когато придобият право за пенсия

Има идея семействата с деца, които работят, да получават отстъпки от данъците

11.05.2015 | 17:01 Редактор: Ирина Георгиева
Няма да се уволняват служителите в сектор Сигурност, когато придобият право за пенсия

Служителите в сектор "Сигурност", когато придобият право за пенсия, няма да се уволняват, за да получат пенсия, а ще могат да продължат да работят по преценка на ръководителя си преди да напуснат, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти в Ловеч, предаде БТА.

Друга промяна, която се предвижда в сектора, е свързана с възможността годините, които са били на служба, да могат да се използват и от бивши служители при пенсиониране.

"Това облекчава хора, които са изкарали дълги години в сектор "Сигурност", които в момента не са служители, но са набрали тези условия, както и тези, които биха искали да работят по-дълго, а това са голямата част." - каза още министър Калфин.

Има идея семействата с деца, които работят, да получават отстъпки от данъците, добави министър Калфин. Според него по този начин ще да се стимулират хората, които работят и отглеждат децата си.

С новия закон за семейно подпомагане за деца се въвежда нов принцип, според който детските надбавки няма да се получават за първо, второ, трето дете. Принципът ще бъде колко деца има в едно семейство- за съответния брой деца се получават съответните надбавки. 

В страната безработните повече от една година са 53%, отбеляза министър Калфин. По думите му голяма част от тях са демотивирани, че могат да намерят работа, голяма част са млади хора, които никога не са работили или са хора в предпенсионна възраст.

"По програмата за младежка безработица назначаваме трудови медиатори, които могат да отидат да говорят, да убедят безработните да се регистрират в бюрата по труда, да получат съответна квалификация, образование или да им се потърси работа. За тези в предпенсионна възраст търсим различни форми, с които да подпомогнем работодатели да ги наемат." -  добави Калфин.

Министър Калфин призова бизнеса да наема повече хора в неравностойно положение.

"В момента разработваме регламент, който да увеличи възможностите за работа на хората с увреждания, които искат да работят." -допълни министър Калфин. 

По време на краткия си престой в Ловеч, министър Калфин посети и Центърa за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, в който повече от една година живеят 12 деца без родители в близка до семейната среда.

"Работим за увеличаване качеството на предоставяната услуга в Центровете за настаняване от семеен тип в цялата страна. В момента преразглеждаме възможностите, които и ОП "Развитие на човешките ресурси" предоставя, така че да можем да увеличим ефикасността и да повишим качеството на услугата, предоставяна на децата без родители. Целта ни е също така и да насочим ресурс за повишаване, както на качеството, така и за подобряване условията на труд на персонала в тези центрове." - коментира в Центъра министър Калфин.