Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Премества ли се ИД в Либия след резолюцията на ООН за Сирия

Коментар на Нина Спасова в Брюксел 1

20.12.2015 | 14:05 Редактор: Виргиния Стаматова
Премества ли се ИД в Либия след резолюцията на ООН за Сирия

Журналистът арабист Нина Спасова, гост в студиото на Брюксел 1 на 19 декември 2015 с коментар за ефекта от резолюцията на ООН за Сирия и заплахата от установяване на ИД в Либия.

„Предстои много труден път пред Сирия, а оптимизмът е умерен“, каза Спасова.

Спасова уточни, че едно от неясните положения  е съдбата на сегашния президент Башар Асад, която не се коментира, нито в предхождащите документи, нито в резолюцията.

Според заложения план в резплюцията, по време на 6-месечния преходен период, бежанската вълна към ЕС трябва да спре, макар че по мнението на Нина Спасова, подобно нещо е малко вероятно. А до средата на 2017-та би следвало да се проведат и избори в Сирия. По време на разговорите, предхождащи резолюцията, е обсъждано и  връщане на бежанците от Европа към родните им места, коментира още арабистът. 

„Не е ясно какво ще се случи, след 6-месечния преходен период, нито по време на него.

Опозиционните сили в Сирия са категорично против участието на Башар Асад, в каквато и да е временна власт. Западът и Русия направиха компромис в своите позиции: Русия все още подкрепя бившия сирийски президент, но намекна, че не мисли за него, като за водеща фигура, а западните сили – САЩ и Франция са склонни да  приемат присъствието на Асад през преходния период.

Запазва се позицията, че Асад, който е избивал хиляди свои съграждани, не може да остане като обединяваща фигура след края на преходния период. Засега обаче няма друга обединяваща фигура на сирийската опозиция,“ допълни Нина Спасова.

Тя прогнозира, че преговорния процес, който започва от 2 януари 2016, вероятно ще открои такава фигура.

Вторият проблем, според Нина Спасова е какво се случва с Ислямска държава (ИД). „Решение на сирийския конфликт и прекратяване на военните действие с ИД не е реално,“ коментира тя.

Радикалните ислямисти владеят около 170-180 хил. кв.км. сирийска територия, чиито граници непрекъснато се променят, поради военните дсйствия, както и известен брой петролни кладенци. 

„На Ислямска държава й става тясно в Сирия и тя се ориентира към преместване в Либия. 

Вероятно привържениците на ИД се чувстват притиснати в Сирия и затова настъпват към централната част на Либия. Те владеят територии около град Сир.

В момента тече засилване на нейното влияние и увеличаване на броя на бойците на ИД," 

След падането на Кадафи хаосът в Либия се засили, каза още Спасова.

Още по темата

"В момента страната е разделена на шест гоелми области и има две правителства. Едното е непризнато, контролира се от ислямистите и е наследник на изтеклия мандат на либийския Генерален конгрес.  А в Източна Либия, с основен град Тубрук е признатото правителство на националното единство.

Установяването на ИД в огромната пустинна територия на Централна Либия, богата на петролни залежи, ще направи борбата с групировката невъзможна. ИД има опит в завладяване на петролни кладенци и в нелегална търговия с петрол, от която печели между 60 и 80 млн. долара месечно. 

Нина Спасова обобщи, че международната общност закъсня с реакцията си спрямо Сирия и сега е на път да допусне същата грешка и да допусне установяването на ИД в Либия, тъй като поне от година има сигнали за подобна опасност. 

Чуйте разговора във видеото.