Путин: Увеличихме присъствието си в Сирия

Удивлява ме беззъбата позиция на българското ръководство, заяви руския президент относно решението на България да се откаже от "Южен поток"

17.12.2015 | 16:09 Редактор: Мария Аладжова
Путин: Увеличихме присъствието си в Сирия

Ще провеждаме въздушни операции докато сирийската армия има нужда от подкрепата ни, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в Москва. Основните дискутирани теми бяха военната намеса на руските ВВС в Сирия, отношенията с Турция и САЩ, зададени бяха въпроси за Украйна и Грузия.

За пръв път Путин използва този формат на диалог през 2001 г. Тази година обаче е имало рекорден брой акредитирани журналисти от цял свят - почти 1400 души. Кореспондентите са носели със себе си плакати с послания, за да привлекат вниманието на руския държавен глава и да зададат въпросите си.

 

България

"Учудва ме беззъбата позиция на българското ръководство, която неясно по какви съображения е пренебрегнала националните интереси",  заяви Путин.

"3 милиарда трябваше да вложим в самия проект, в строителството, в работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а след това още всяка година по 400 милиона евро щяха да получават просто за транзита", коментира той.

На 15 декември Бойко Борисов обяви, че Турция ще се включи в газовия интерконектор България - Гърция. По думите на премиера проектът ще гарантира диверсификация на газовия пазар у нас и ще служи в полза на българския потребител.

Турция

Путин заяви, че преговорите за "Турски поток" не са спрени, но Русия държи да получи гаранция от Брюксел, че подкрепя проекта и ще направи маршрутите на газта през Турция и Европа приоритетни.

Президентът на Русия отново затвърди позицията си относно свалянето на руския Су-24 на 24 ноември:

"Свалиха военен самолет, умряха наши хора. Това, което ни възмути особено много е следното: ако това беше инцидент, каквато версия по-късно чухме от турските власти, че не са знаели, че това е руски самолет, тогава какво се прави в тези случаи? Нали са загинали хора! Веднага се вдига слушалката и си даваме обяснения. Вместо това те веднага хукнаха към Брюксел: защитете ни! Обидиха ни! Кой ви обижда? Ние пипнахме ли някого? Не! Започнаха да се крият под шапката на НАТО, а на НАТО трябва ли им това? Изглежда се разбра, че не", заяви Путин.

Той беше категоричен, че Русия няма да води преговори с Турция в сегашния вид на турското управление. На 15 декември турският премиер Ахмет Давутоглу направи изказване пред камерите на bTV, с което за пореден път наблегна, че турските ВВС са предупредили неколкократно руския самолет да не навлиза във въздушното им пространство и че твърденията на руското командване, според които "Ислямска държава" продава петрол на Турция, са лъжа.

На зададен въпрос каква може да е причината за свалянето на Су-24 Путин отговори, че "допуска, че Анкара е решила да покаже на САЩ и ЕС, че турцдите са "свои" ислямисти". 

Още по темата

Отношенията със САЩ и сирийският въпрос

Много пъти съм казвал и още веднъж искам да повторя - никога няма да се съгласим с това, някой отстрани, който и да е той, да налага на някого кой да го ръководи, заяви президента по темата Асад. По думите му Русия подкрепя инициативата на САЩ за резолюция на ООН, която задължава Сирия да унищожи химическите си оръжия. Русия иска да развива отношенията си със САЩ и е готова да работи със следващия президент, който ще изберат американците догодина, каза държавният глава.

Във вторник държавният секретар на САЩ Джон Кери беше на официална визита в руската столица, където проведе преговори с руския външен министър Сергей Лавров и президента. След края на визитата си Кери заяви, че Москва и Вашингтон сближават позициите си по сирийския въпрос и борбата срещу тероризма.