Кери каза, че САЩ и Русия могат да работят заедно по Сирия

В Кремъл е била обсъдена и Украйна

15.12.2015 | 21:47
Кери каза, че САЩ и Русия могат да работят заедно по Сирия

Русия и САЩ могат да работят заедно за спиране на войната в Сирия, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери в Москва на срещата си с президента Владимир Путин на 15 декември, в опит да намали различията за политическия преход в Дамаск, съобщи Ройтерс.

На срещата, продължила 3,5 часа в Кремъл Путин похвали усилията на Кери за решаване на световните конфликти и каза, че Русия също търси решения.

„Заедно с вас ние търсим решения на най-сериозните кризи. Знам, че след нашата среща в Париж американската страна приготви своя вариант на решение на редица проблеми, включително сирийската криза“, каза Путин.

Кери се надява дискусиите с Путин и външния министър Сергей Лавров да подготвят почвата за трети кръг преговори на световните сили за Сирия, насрочена за петък в Ню Йорк.

Не е ясно дали срещата ще се проведе без напредък между Русия и САЩ за ролята на Асад в преходния период и кои бунтовнически групировки ще бъдат част от мирните преговори.

„Имахте шанса да говорите с президента Обама в Ню Йорк и след това в Париж и заедно с президента Обама се ангажирахте да развиете колкото може чрез мен и г-н Лавров подход, който да се приложи както в Украйна, така и в Сирия“, каза Кери на Путин.

„По отношение на Сирия, Виена-1 и Виена-2 бяха силно начало, отвориха възможности. Смятам, че външният министър Лавров и аз се договорихме, че САЩ и Русия имат възможността да постигнат значителен напредък“, добави Кери.

Още по темата

Във вторник сутринта Кери проведе тричасова среща с Лавров и описа разговора като „добър“.

На срещата в Кремъл присъстваха външният министър на Русия Сергей Лавров, зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд и посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт.