Москва и Вашингтон сближават позициите си

Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери

16.12.2015 | 10:35 Редактор: Мария Аладжова
Москва и Вашингтон сближават позициите си

Москва и Вашингтон са сближили позициите си по редица сложни въпроси. Това каза държавният секретар на САЩ Джон Кери след приключването на преговорите с руския президент Владимир Путин и външния министър на страната Сергей Лавров в Москва, предава БНР.

Въпреки постигнатите разбирания двете страни не пожелаха да влизат в детайли преди срещата във Вашингтон в петък, когато цялата международна група по подкрепа на Сирия трябва да вземе участие в тази дискусия. 

Това, което стана ясно обаче е, че "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" ще влязат в списъка на терористичните групировки на територията на Сирия. Съставянето на самия документ е възложено на Йордания.

Външният министър Лавров изрази резервираността си относно новосъздадената от Саудитска Арабия коалиция:

"Що се касае до коалицията, за която бе съобщено днес от Саудитска Арабия, ние, както и вие, разбрахме от медиите. Очакваме да получим по подробна информация от нейните създатели."

Постигнатите във Виена договорености по Сирийския въпорс ще бъдат потвърдени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, каза още Лавров.

На пресконференция след края на преговорите в Москва, Джон Кери заяви, че Вашингтон никога не е искал да изолира Русия по темата Сирия. Той допълни, че колкото по-бързо Русия изпълни условията от мирния договор "Минск-2", толкова по-бързо ще бъдат свалени санкциите срещу нея.