Меркел: Постигнатото в интегрирането на ЕС не подлежи на обсъждане

Камерън посочи ограничаването на помощите за мигриращите европейци като търсена ключова реформа

16.12.2015 | 16:25 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел: Постигнатото в интегрирането на ЕС не подлежи на обсъждане

Германия няма да се съгласи с британките искания за реформи в ЕС, ако това означава жертване на постигнатото от общността в интеграцията. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел преди срещата на лидерите в ЕС, предаде AFP. Тя е категорична, че тези принципи не подлежат на дебат.

"От една страна искаме да постигнем споразумение с британското правителство. От друга няма да поставим под въпрос основополагащите постижения в европейската интеграция, особено принципите на свобода на придвижването и срещу дискриминацията на европейски граждани." - заяви Меркел в обръщение пред парламента, цитирана от агенция "Фокус".

Британският премиер Дейвид Камерън посочи ограничаването на помощите за мигриращите европейци като търсена ключова реформа, преди страната му да проведе референдум за оставането си в ЕС.

Преди края на 2017г. британците ще определят съдбата на членството на Обединеното кралство в ЕС на референдум, заяви на 14 декември британският премиер Дейвид Камерън в Twitter, предаде ТАСС.

"Избирателите ще направят своя избор да останат или да напуснат ЕС до края на 2017 г." - пише ръководителят на британското правителство.

 

По-рано в понеделник в Брюксел британският външен министър Филип Хамънд заяви, че Великобритания е готова на диалог по въпроса за реформата в ЕС.