Западът подкрепя единно правителство в Либия

Конференция на 17 страни в Рим

13.12.2015 | 18:30
Западът подкрепя единно правителство в Либия

Участниците в конференцията за бъдещето на Либия подкрепиха създаването на единно правителство, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Според него представителите на две враждебни либийски правителства „са се събрали и са готови да подпишат споразумение, но са блокирани от 1-2 души или отделни политици“.

Подписването на споразумението е предвидено за 16 декември. Страните-участнички в конференцията за Либия в Рим заявиха готовността си да окажат на новото либийско правителство икономическа и  политическа подкрепа, както и военна помощ.

В конференцията участваха 17 страни. Тя бе организирана от Италия с подкрепата на САЩ. В нея участва европейският първи дипломат Федерика Могерини и специалният представител на генералния секретар на ООН за Либия Мартин Коблер.

„Събрахме се днес, членовете на Групата за подкрепа на Либия, съседи на Либия, международни организации, защото не можем да позволим на статуквото в Либия да продължава.

Това е опасно за устойчивостта на Либия, за либийците и сега, заради нарастващото присъствие на ИДИЛ, които нарочно се местят тук, е опасно за всички. Затова сме решени да използваме максимално факта, че мнозинството от Камарата на представителите и мнозинството от Генералния национален конгрес са заедно, готови да подпишат споразумение и отказват повече да бъдат блокирани от 1-2 души или отделни политици.

Те са решени да говорят и да вървят напред за Либия и ние сме готови да ги подкрепим в това усилие“, каза Кери, цитиран от Ройтерс.

На конференцията за Либия участваха общо 17 страни включително Египет, Германия, Русия, Турция и Китай, които подписаха декларация с призив за незабавно прекратяване на огъня и обещание да се прекратят контактите с фракции, които не са подписали договора.

15 либийци от различни организации също присъстваха на срещата.

Още по темата

ИДИЛ в Либия

С около 3000 бойци Ислямска държава засилва позициите си в Либия след превземането на град Сирт. Атакува хотел и затвор в Триполи, петролни полета и военни КПП-та и пусна видео, в което засне обезглавяването на 21 египетски християни на либийски плаж.

Договорът, постигнат с посредничеството на ООН би позволил на новото либийско правителство да поиска международна военна помощ за борба с ИДИЛ.

Признатото правителство и избраната Камара на представителите работят само в Източна Либия от миналата година, когато столицата Триполи бе превзета от фракция, която си направи свое правителство. Всяка страна е подкрепена от враждуващи съюзи на бивши бунтовници срещу режима на Кадафи.

Сделката

Предложението на ООН включва създаване на президентски съвет с Камарата на представителите като законодателен орган и втора консултативна камара, Държавен съвет.

Президентският съвет се предвижда да формира правителство 30 дни след подписването на договора, който трябва да бъде ратифициран от парламента и одобрен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Либия обаче е вече фрагментирана. Повдигат се въпроси как опонентите и въоръжените фракции, които могат да отхвърлят сделката ще реагират на това, което ще обявят на непредставително правителство и как ще бъдат интегрирани по-късно.

Военна помощ

Западни представители не изключват още едностранни въздушни удари по бунтовниците. САЩ извърши въздушни удари, а Франция проведе разузнавателни полети. Повечето от западните сили обаче са против разполагането на сухопътни части и първоначалните усилия ще бъдат насочени към обучение и помощ на местните сили, пише Ройтерс.