Италия изпраща войници в Ирак

16.12.2015 | 16:23
Италия изпраща войници в Ирак

Италия ще изпрати 450 войници в Ирак да охраняват стратегическия язовир край Мосул, съобщи АФП. Съоръжението се намира край града, който е контролиран от Ислямска държава и е важен източник на питейна вода и електричество за Мосул.

Язовирът на река Тигър е построен от германско-италиански консорциум през 80-те и в него италианската компания Trivei все още има дял.

"Молбата бе отправена от италианска компания и ние ще изпратим 450 души да го защитават заедно с американците", каза премиерът на Италия Матео Рензи по националната ТВ на 15 декември.

Мосул е вторият по големина иракски град. Бойците на Ислямска държава го превзеха през юни 2014. Месец след това кюрдите, подкрепяни от американската авиация превзеха язовира през август 2014.

Язовирът осигурява вода и енергия за над 1 млн. души.

"Той е в сърцето на опасна зона на границата с ИДИЛ. Сериозно е повреден и има опасност да се разруши", каза Ренци.

Още по темата

Ако язовирът бъде унищожен при бомбардировки, това може да предизвика големи наводнения в Мосул и столицата Багдад, която се намира на 400 км на юг.

Италианската строителна и енергийна компания Trevi осигури 2 млрд долара договор за укрепване на съоръжението.

Досега ситуацията в района е твърде опасна за започване на строителните работи.

450 италиански войници, които ще бъдат изпратени да пазят язовира ще се присъединят към другите 750, които са вече на място, в Ирак, част от международната коалиция.