Без кадрови промени във Федерацията по плуване заради допинг скандала

Към момента страната ни има и три квоти за Олимпийските игри в Токио

04.03.2021 | 19:30 Редактор: Юлия Христова

Без кадрови промени във Федерацията по плуване след разразилия се допинг скандал. Селекционерът на националния отбор получи подкрепата на Управителния съвет на извънредно заседание.

Решението за подкрепа към треньорския щаб е взето единодушно от всички присъстващи. Против е била единствено треньорката Мария Бинева, която е изпратила становището си в писмен вид. 

Скандалът с положителните допинг проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов не стихва вече втора седмица. 

Националите бяха уличени в употребата на забраненото вещество станозолол, познато от 60-те години на миналия век. Тримата получиха безпрецедентна подкрепа от съотборници и редици успешни имена в родното плуване. Призивите за оставки на Кристиян Минковски, както и на лекаря Любомир Петров продължават. Личният треньор на Баблаков – Цветанка Дилова, се обърна към Федерацията с отворено писмо, в което намеква и за други нарушения: "Г-н Аврамчев, Вие трябва да изберете – дали да защитите собствения си авторитет и името си като управленец и да помогнете на три талантливи деца или да застанете на страната на г-н Минковски и порочните му практики с алкохол, цигари и нестерилни медикаменти.“ 

"Повече няма да коментирам темата с антидопинговата ситуация. Не мога да коментирам, защото никога не съм виждал алкохол и цигари в националния отбор", посочи Аврамчев.

Със сходна позиция се включиха още световният рекордьор за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн Цанко Цанков и треньорът му Красимир Захов. За незабавни промени се обявиха още Екатерина Аврамова, Нина Рангелова и най-добрият ни плувец в момента Антъни Иванов. 

А относно практиката за даване на различни таблетки в чашка, президентът на Федерацията бе лаконичен.

"Наредил съм спирането на всякакви добавки, докато не се изследват. А ще търсим по-подходящ начин на даване на възстановяване, тъй като виждам, че тези чашки нещо не ви харесват", заяви той.

Членът на Управителния съвет Петър Стойчев пък отказа да коментира последните събития в плуването.

Следващата седмица се очаква всички спортисти от националните отбори – мъже, жени, юноши и девойки да бъдат тествани отново, за сметка на федерацията. А по думите на Георги Аврамчев подготовката за Европейското първенство продължава по план. 

Към момента страната ни има и три квоти за Олимпийските игри в Токио. 

Вижте повече в репортажа на Ваня Симонска.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК