Признания и сълзи за допинг скандала: Станахме злодеи, как се стигна до това?!

По-малко от 24 часа издържа примирието между ръководството на федерацията и тримата плувци

26.02.2021 | 18:50 Редактор: Юлия Христова

Без оставки във федерацията по плувни спортове за момента. Ще бъде поискано обаче, тестване на целия национален отбор на България. Това стана ясно от изявление на ръководството на федерацията, след допинг скандала с тримата национали, уличени в прием на станазолол. На този фон: вълната от подкрепа за младите ни надежди се разраства, а редица изявени имена в българското плуване призоваха за оставки.

Признания и сълзи на първата пресконференция след грандиозния допинг скандал, разтърсил българското плуване в началото на седмицата.   

"В рамките на 5 дни от понеделник, до днес... от най-добрата федерация, от спорта, който има най-голямо развитие и принос. Същите тия хора, които са тука станахме злодеи, станахме хора, които биха позволили да дават забранени стимули на своите състезатели, как се стигна до това", каза председателят ѝ Георги Аврамчев.

По-малко от 24 часа издържа примирието между ръководството на федерацията и тримата млади плувци, уличени в употреба на забранени вещества. Президентът на централата Георги Аврамчев призна, че изтеклият таен запис от срещата му с националите вчера, е автентичен. В разговора с момчетата Аврамчев заявява, че е можел да ги скрие от допинг ченгетата: "Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснем на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш“.

"Щял съм да ги скрия. Фразата е символична. Как да ги скрия . Как да манипулирам, това е нещо, което аз знам, че не може да се направи. Ако се докаже, че плувец от националния отбор, който е бил на лагер не се е явил и не е дал проба аз си подавам оставката", допълни той.

Общо шестима плувци са минали на допинг контрол от началото на годината. В това число са звездите на националния отбор Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов. Техните проби са отрицателни, последната е на Габриела Георгиева, чийто резултат все още се чака. Аврамчев още веднъж заяви, че ще предостави за изследване в независима лаборатория всички медикаменти, които взимат националите по плуване. А при установяване на замърсител Здравко Баблаков, Светозар Николов и Благой Панайотов ще бъдат оневинени. 

"Ще предоставим всички медикаменти, които са давани на нашите спортисти и ще поискаме всички спортисти от националния отбор, които са на подготовка да бъдат изследвани с антидопингов тест", обясни Аврамчев.

Разследването на случая продължава. Основната версия, по която се работи, е саботаж от външен субект.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК