Тестват всички национали по плуване, няма да има оставки във федерацията

Рекордьорът по плуване Красимир Енчев: Тези деца са невинни, има задкулисни игри

26.02.2021 | 14:05 Редактор: Ивет Арабова

Няма да има оставки във Федерацията по плувни спортове, но ще бъде тестван целият национален отбор на България. Това стана ясно от изявление на ръководителите на Федерацията след допинг скандала със спортистите ни. Шефът на Федерацията Георги Аврамчев заяви, че ще апелират Антидопинговият център да направи проби на всички състезатели, за да бъдат спрени спекулациите.

Малко след срещата между тримата плувци и Аврамчев вчера бе разпространен запис, на който се чуват думите от шефа на Федерацията: "Ти мислиш ли, че ако ние сме давали допинг, нещо ще си пуснем на проби? Ти поне си вътре в отбора и знаеш".

Първоначално Аврамчев отрече да е изрекъл тези думи, но днес призна, че го е направил, но думите му са извадени от контекста.

Междувременно, все повече реакции на подкрепа от цял свят към тримата уличени с допинг плувци. От Канарските острови рекордьорът по плуване Красимир Енчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че вярва на момчетата и очаква оставки във федерацията по плувни спортове. Към призива му се присъединиха и бившите звезди в женското плуване Екатерина Аврамова и Нина Рангелова. 

Красимир Енчев е оставил ярка следа в историята на българското плуване. Цели 12 години той е най-добрият ни състезател в средните кроулови дисциплини. На стената си има закачени 14 републикански и 5 балкански титли. Преди години обаче разбира, че е напът да стане жертва на треньорите си в националния отбор и отказва да тренира при тях. 

"Когато започнах да имам някакви съмнения, че може да има някакви забранени неща, заминах от националния отбор. Аз бях в националния отбор, но исках да бъда на централизирана подготовка и се върнах във Варна при моя покоен треньор Папата", разказа Енчев.

В момента Красимир Енчев е Канарските острови. Там той подготвя състезатели от различни националности. Разказва ни, че условията в България не са подходящи за създаване шампиони. Според него вината за това е на Федерацията по плувни спортове и на тези, които управляват спорта. 

"Те са напълно незаинтересовани и просто не отделят необходимото внимание, за да се развива плуването така, както подобава на един основен олимпийски спорт", смята Енчев.

Бившият шампион е убеден, че има задкулисни игри. 

"За мен тези деца са невинни, защото всеки един от нас, който е бил спортист, знае, че трябва да носи последствията си. И не мога да повярвам, че такива деца от 3 различни града по едно и също време са уличени. Мисля, че има централно действие, централно направление да се взимат точно такива медикаменти", подозира Красимир Енчев.

Според плувната легенда оставки във Федерацията трябва да има, независимо кой е отговорен за допинга, открит в организма на тримата плувци. 

"Не може лекарят на националния отбор да дава забранени медикаменти или каквито и да е медикаменти, без да имат знание - секретар, президент и който и да е. Ако не го знаят, което за мен е много чудно също би трябвало да си подадат оставката, защото не можеш да бъдеш генерал, без да знаеш какво прави твоята армия", коментира още Енчев. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК