Плувци и федерация заровиха томахавките: Мистерия е откъде идва забраненият препарат

Саботаж отвън е новата версия за скандалния случай

25.02.2021 | 19:03 Редактор: Тодор Петров

Тримата национали по плуване, уличени в употреба на допинг, бяха изслушани индивидуално в Българската федерация по плувни спортове. Те категорично отхвърлят обвиненията, че сами са приемали анаболния стероид. 

От своя страна федерацията също твърди, че няма нищо общо. Все още липсват отговори на редица въпроси, а основният е как станозололът е попаднал в организма на младите таланти.

Близо 4 часа продължи изслушването на тримата национали по плуване. Точно в 13:00 те се явиха в Спортната палата, където ги чакаше ръководството на федерацията. Двете страни, които до вчера се обвиняваха взаимно за скандала, заровиха томахавките. 

Както за федерацията, така и за спортистите остава пълна мистерия как забраненият препарат е попаднал в организма им. 

"Ще бъде изследван всеки един витамин, който са ни давали по лагерите и ще видим. Ако евентуално се окаже, че има замърсени продукти, тогава ще ни оневинят", каза плувецът Благой Панайотов.

Анаболният стероид би могъл да попадне в организма на плувците само по два начина - през устата или инжекционно. Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов обаче са категорични, че не са го направили. Саботаж отвън е новата версия, за която уличените национали заговориха днес. 

"Никой от нас нито се е инжектирал, нито е приемал нещо забранено. Може и да е външен човек, който да е сложил хапчето в чашката", каза Баблаков.

Разследването тепърва започва. То трябва да установи възможно ли е външен на националния отбор по плуване човек да е поставил забраненото вещество сред витамините и хранителните добавки, използвани от плувците. 

Във федерацията очакват резултата от още една проба - на националката Габриела Георгиева. Тя е взета 18 февруари - две седмици след тази на уличените плувци. По информация на Новините ON AIR, има и пета проба, която е отрицателна - на звездата Калоян Лефтеров.

Вижте повече в репортажите на Натанаил Раичков и Ваня Симонска:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК