България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нина Рангелова оневини плувците ни: Само в България се дават витамини в чашки

Не бих си записала детето на плуване у нас, заяви тя

25.02.2021 | 09:20 Редактор: Юлия Христова

Новината за открития допинг в тримата плувци е сред най-дискутираните в последните 48 часа. България има нужда от шампиони, които не вземат медали като тренират и отдават цялото си време на това да са първи, превръщат телата си в машини. Пречи ли им някой?

Абсолютно по никакъв начин момчетата не са знаели, че приемат такова вещество. Анаболът е примитивен, може да се намери във всеки финес. Едно от тях, което лично познавам, той прави 400 метра съчетано плуване и се изисква максимално напрежение. Този анабол създава мускулна маса. Ако той го приема, се самосаботира - защо да го прави?! Това каза за "България сутрин" трикратната участничка на Олимпийски игри - плувкинята Нина Рангелова.

По думите ѝ практиката с пластмасовата чашка за даване на витамини у нас е стара и рядко задаваш въпроси за тях, защото не получаваш почти никакви отговори.

"Ако преди време мислех както сега, не бих приемала тези витамини. Аз, като жена, същите добавки ли трябва да приемам като един мъж, който плува 1500 метра? Естествено, че ще имам избор. В голяма част от страните, където наистина има професионален спорт, се изработва индивидуален план за всеки спортист", обясни Нина Рангелова.

Според нея плувците ни са се предоверили. 

"Преди години бях на лагер в България и се е случвало да си отбелязвам с химикал капачката и шишето с витамините, за да проверя дали някой го е отварял. Това не е нормално за един състезател. Защо да не е възможно да ти дадат нещо още, за което не знаеш?! Не знам за друга държава, която да дава витамини в чашки, освен България. Тази практика е от 80-те години и не знаех, че още се прилага. Тези капсули на аминокиселините се отварят и ако реша, сега мога да отида и да сложа брашно вътре", обясни шампионката пред Bulgaria ON AIR.

Защо състезатели получават витамини и всички са под общ знаменател? Защо в определения ден са тествани само трима човека? Защо никой не е казал досега, че е остаряла системата? - това са част от въпросите, които тя зададе към Федерацията по плуване чрез ефира на "България сутрин".

"Може да се стигне до промяна и сега е време за революция, за да накараме родителите да искат да запишат децата си на плуване. Аз сега не бих си записала детето на плуване в България. Надявам се да се чуе за станалото", подчерта състезателката.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Fozy
преди 3 години
искам да попитам ,,американката, , какво я интересува какво става в българскота плуване.Да си стои в Тексас и да си трае. Сигнализирай за неуместен коментар