Плувци срещу треньори: Чия е вината за допинг скандала?

Очаква се утре тримата уличени плувци да бъдат изслушани от ръководството на федерацията

24.02.2021 | 18:46 Редактор: Юлия Христова

Уличените в употреба на допинг плувци категорично отхвърлят обвиненията, че сами са приемали анаболния стероид станозолол и обвиняват за случилото се националния треньор и лекаря на отбора.

Това потвърди пред Bulgaria ON AIR 18-годишният великотърновец Здравко  Баблаков.

"Стигнах до извода, че са главният ни треньор Кристиян Минковски и докторът на отбора Любомир Петров, защото те двамата, съгласувано по тяхна програма и гласят витамините, които взимаме всички. За федерацията ще е по-добре да изгонят трима плувци, отколкото да изгори цялата федерация", каза той. 

Пред Новините ON AIR националният селекционер и лекарят на отбора заявиха за пореден път, че на състезателите са давани единствено витамини. Двамата отрекоха твърденията на уличените в употреба на допинг момчета, че на лагера в Белмекен миналия месец са им давани по 36 хапчета на ден.  

"Не са 36 първо, не са 2 пъти на ден по 36, а общо 33 за деня. Когато имате таблетка от половин грам, за да направите 8 грама на ден се получават 16, ние даваме 14 таблетки", посочи лекарят Любомир Петров.

"По времето, по което аз съм бил старши треньор на националния отбор натиск не е имало", обясни треньорът Кристиян Минковски.

Според някои от най-добрите български плувци обаче практиката подобни добавки да се приемат в прозрачни пластмасови чаши, без каквото и да е обозначение е на повече от 10 години. 

"Да, 200% сигурно е, че знаят какво приемат. Те са поставени на масата, където се раздават и всеки може да вземе да види, състезателите това не могат да го отрекат. Всеки идва и сам си избира чаша, която да вземе, не е ставало и въпрос даже, че някой може да има съмнение по този въпрос, не са персонални", допълни Любомир Петров.

Очаква се утре тримата уличени плувци да бъдат изслушани от ръководството на федерацията. Ако вината им бъде доказана, те ще бъдат наказани с лишаване от състезателни права до 4 г.

Следва изслушване пред дисциплинарната комисия на БОК. Вчера стана ясно, че пробите на тримата състезатели за били взети на 4 февруари. Ако те пожелаят, след изслушването, може да бъдат отворени и B пробите. Това трябва да се случи до 5 март. 

Рекордьорката на България в гръбните дисциплини Екатерина Аврамова записа емоционално видео в подкрепа на младите плувци. Тя обясни, че практиката националите да получават от треньора Кристиян Минковски хапчета с неясен произход в чаша, е установена още през 2009 г.

Националната състезателка по плуване Диана Петкова също подкрепи своите съотборници с пост във Facebook. 

И участничката на три олимпиади - Нина Рангелова, която прекрати състезателната си кариера през 2016 г., не остана безразлична към допинг скандала. 

В подкрепа на младите надежди вече има и петиция. Подписа я и Йосиф Миладинов, считан за талант #1 сред новата вълна в плуването. Той е убеден, че неговите съотборници не са прибегнали към забранените субстанции сами.

"Aз също бях в деня, когато докторът им се обади и им каза, че са хванати с това вещество. Абсолютно неприятно нещо е да ти споделят, че си хванат с допинг и бих реагирал по същия начин като тях – да си търся правата. Вината не е в тях абсолютно. Надявам се, в който е вината, да излезе на светло и да си каже, че е виновен. Това ще е най-добре за всички. Пожелавам им най-вече да не получат някакво голямо наказание, с което да спрат с плуването и най-вече да се разбера защо се е случило така", посочи той.

А голямата звезда на българското плуване Антъни Иванов организира онлайн среща в Instagram с тримата млади таланти, обвинени в употребата на забранени вещества.

Вижте повече в репортажите на Натанаил Раичков и Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК