Големите звезди в плуването ни застанаха зад хванатите с допинг национали

Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и Нина Рангелова се обявиха в подкрепа на тримата плувци

24.02.2021 | 13:50 Редактор: Ралица Братанова

24 часа след допинг скандала в българското плуване - безпрецедентна реакция на подкрепа в социалните мрежи за тримата млади национали, в чиито проби беше открито забраненото вещество "станозолол". 

Зад тях застанаха най-големите звезди в плуването, начело с Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и Нина Рангелова. 

Рекордьорката на България в гръбните дисциплини - Екатерина Аврамова, записа емоционално видео в подкрепа на младите плувци. Тя обясни, че практиката за даване на хапчета в чаша от страна на Кристиян Минковски не се е променила от последния ѝ лагер с националния отбор през 2009 г. 

"Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с имена с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има, той ни отговаряше, че и да ни каже няма да разберем, защото не сме завършили медицина", разказа тя.

"В тази трудна година 2020-2021 това беше най-ужасното нещо, което може да ви се случи, момчета, така че съм зад вас, подкрепям ви и се надявам да имате силите да преминете през това", заяви Аврамова.

Националната състезателка по плуване Диана Петкова, която в началото на годината реши да продължи образованието и кариерата си в Съединените щати, подкрепи своите съотборници с пост във Facebook. 

"Повярвайте ми, те нямат друг избор, освен да бъдат на лагер с месеци и да си пият добавките. Някои от нас дори нямаха право да тренират с личните си треньори, ако искаме да получаваме това, което заслужаваме! Не забравяйте, това са нашите момчета! Сега е моментът, в който ще покажем, че наистина сме отбор! Горе главите, с вас сме и ще се борим, дори това да ни струва всичко", призова Петкова.

Участничката на три Олимпиади - Нина Рангелова, прекрати състезателната си кариера през 2016 г., но не остана безразлична към скандала. Тя организира и петиция в подкрепа на тримата плувци. 

"Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези които би трябвало да им помогнат ги бутат надолу. И винаги е било така!", написа Facebook.

Един от лидерите на националния отбор по плуване - Антъни Иванов, организира онлайн среща в Instagram с тримата уличени в употреба на допинг свои съотборници - Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов. В тяхна подкрепа се обяви и 17-годишният Йосиф Миладинов.

Неговата треньорка - доц. Цветана Дилова, също отказва да приеме, че нейният възпитаник е посегнал към забранени вещества за служебна победа.

“Досега той не е имал никакви проблеми, докато се е подготвял в клуба. От 10 години съвместно работим със Здравко, като сме изградили голямо доверие и не мога да допусна, че той на своя глава ще вземе нещо странично извън това, което докторът на националния отбор в лагера е назначавал. Просто не мога да си обясня как и у тримата се открива един и същ анабол. Казвал ми е, че им давали 36 хапчета в чашка. Когато те питали какво е това, им казвали: витамини без опаковките", коментира доц. Дилова.

18-годишната надежда на българското плуване вече има предположение кои носят отговорност за случилото се.

"Да, стигнах до извода, че са главният ни треньор Кристиян Минковски и докторът на отбора Любомир Петров, защото те двамата, защото те двамата, съгласувано по тяхна програма и гласят витамините, които взимаме всички. Целият национален отбор се е надигнал, ние сме едно голямо семейство и всеки знае, че никога, по какъвто и да било начин, нито един от нас няма да приеме забранени субстанции. Доста голяма проверка ще има, сигурно е, че ще се стигне и до съд, за да може да се разгледа проблема и да се решава какво наказание ще имаме", заяви Баблаков.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
equilibrum
преди 3 години
Това са спортисти, гордостта на БЪЛГАРИЯ! Как е възможно ръководителите на БФПС да се дърпат и да "хвърлят вината" върху тези момчета?! Много жалко, че ще изгорят те, а не федерацията...Няма оправия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
БРАВО на Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и Нина Рангелова че застават зад колегите си,особено като са на ясно как стоят нещата на лагерите с тренерите и докторчетата.Ние сме с вас,разгласете какво се случва. Сигнализирай за неуместен коментар