Плувците ни не знаели за допинга, обвиниха треньора и лекаря на отбора

18-годишният Здравко Баблаков е в психически срив и не може да повярва, че с кариерата му е свършено

24.02.2021 | 10:32 Редактор: Ралица Братанова

Вчера ви съобщихме, че трима национални състезатели по плуване дадоха положителна допинг проба. Стана ясно, че тримата, уличени в употреба на забранения препарат станозолол, са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Допинг скандалът с плувците се разраства, тъй като младежите и техни треньори твърдят, че по време на лагери са получавали възстановителни витамини и не са употребявали никакви забранени препарати, извън назначените.

18-годишният Здравко Баблаков от Велико Търново отправи обвинения към треньор и лекар на националите. Той е в психически срив и не може да повярва, е с кариерата му на плувец е свършено.

Здравко тренира от 10 години плуване. По водния спорт го запалва баща му, който като съвсем малък го завежда на големия плувен басейн в базата на великотърновския университет. Момчето тренира от второкласник под ръководството на доц. Цветанка Дилова в Спортен клуб "Боляри 2009".

За десетилетие се утвърждава като една от младите надежди на плуването в България. Носител е на шампионски титли от държавното първенство за юноши на 50,100 и 200 метра бруст.

Участвал е в европейско и световни първенства, печелил е златни медали от международни турнири. След като научава за положителна допинг проба, Здравко е сринат.

"Реално и аз не мога да си го обясня. Приемам само витамини, които ми се дават от националния отбор. Това нещо се случи миналата седмица, когато бяхме на лагер с националния отбор. Пробите ни ги взеха на 4 февруари. Резултатите бяха ясни, но бяха неофициални още на 18-и. Оттогава до ден днешен и аз и другите момчета, по никакъв начин не може да си обясни как е взето това нещо. Аз съм напълно сигурен в себе си и решенията, които взимам и съм сигурен, че това нещо е приемано на този лагер от 1 февруари до 21 февруари, предполагам, че е приемано само първата седмица, защото тогава беше допинга", разказва той.

Неговата треньорка - доц. Цветана Дилова, също отказва да приеме, че нейният възпитаник е посегнал към забранени вещества за служебна победа.

“Досега той не е имал никакви проблеми, докато се е подготвял в клуба. От 10 години съвместно работим със Здравко, като сме изградили голямо доверие и не мога да допусна, че той на своя глава ще вземе нещо странично извън това, което докторът на националния отбор в лагера е назначавал. Просто не мога да си обясня как и у тримата се открива един и същ анабол. Казвал ми е, че им давали 36 хапчета в чашка. Когато те питали какво е това, им казвали: витамини без опаковките", коментира доц. Дилова.

18-годишната надежда на българското плуване вече има предположение кои носят отговорност за случилото се.

"Да, стигнах до извода, че са главният ни треньор Кристиян Минковски и докторът на отбора Любомир Петров, защото те двамата, защото те двамата, съгласувано по тяхна програма и гласят витамините, които взимаме всички. Целият национален отбор се е надигнал, ние сме едно голямо семейство и всеки знае, че никога, по какъвто и да било начин, нито един от нас няма да приеме забранени субстанции. Доста голяма проверка ще има, сигурно е, че ще се стигне и до съд, за да може да се разгледа проблема и да се решава какво наказание ще имаме", заяви Баблаков.

Баблаков има покрит норматив Б за 100 метра бруст за Олимпийските игри в Токио. В три последователни години - от 2018 до 2020 година, той печели приза Спортист №1 на Велико Търново за юноши и девойки.

"Тъжно ми е, защото целият този труд, който аз съм положил, лишавал съм се от доста неща, не мога да се видя за един месец със семейството ми , постоянно съм по лагери, през цялата ми спортна кариера не съм мислил, че ще приключа по този начин. Това тотално е края на една състезателна кариера, защото за федерацията ще е по-добре да изгонят трима плувци, отколкото да изгори цялата федерация. По този начин те гледат да си измият ръцете с нас и ние да отнесем всичко", категоричен е той.

Наказанието за употреба на анаболни стероиди е лишаване от състезателни права за четири години. 18-годишният талантлив спортист е психически сринат и още не може да повярва, че с кариерата му на перспективен плувец е свършено.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
equilibrum
преди 3 години
Да ние всички сме сигурни, че тези момчета и момичета, нашата гордост, не са виновни, защото знаем, какво става по лагерите, но за огромно съжаление ще изгорят, именно те, а не членове от ръководството на БФПС. Трагедия за състезателите и петно върху плуването. Българска работа! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Вярвам им на момчетата Сигнализирай за неуместен коментар