Допинг скандал: Трима национали по плуване са с положителни проби

Това са състезателите Благой Панайотов, Здравко Баблаков и Светлозар Николов

23.02.2021 | 19:10 Редактор: Юлия Христова

Допинг скандал разтърси българското плуване. Трима национали по плуване са с положителни проби за забранения анаболен стероид станозолол. Това са състезателите Благой Панайотов, Здравко Баблаков и Светлозар Николов. В момента тече разследване.

Новината бе потвърдена от президента на федерацията Георги Аврамчев. А от антидопинговия център съобщиха, че пробите са взети на 4 февруари. Предстои и отварянето Б-пробата и обяснение пред Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет. 

"Аз съм шокиран и изключително неприятно изненадан. Над 60 проби от месец юни до ден днешен са направени, които са отрицателни. Факт е, че от 60 проби, 3 положителни мен ме навежда на мисълта, че нещо самосиндикално е правено", каза Аврамчев.

Уличените спортисти не са от квотата за олимпиадата в Токио. Според националния селекционер Кристиян Минковски индикации в тренировъчния процес за злоупотребата е нямало, а отношенията между треньор и състезатели са повече от приятелски. 

Личният треньор на Здравко Баблаков обаче има друго обяснение  за случилото се. 

"Това, което той ми каза след Белмекен е, когато се върна че на един път им давали 36 хапчета в чашка, когато те питали какво пием казвали им витамини", обясни личният треньор на Здравко Баблаков Цветанка Дилова.

Станозолол или по-широко известен като стромба. Стероидът добива популярност още през миналия век. Най-често в българския спорт с положителни проби за този медикамент са били тежкоатлети. През март 2015 година почти целият ни национален отбор по щанги е уличен в употребата му. Предпочитан, заради бързото натрупване на мускулна маса и сила, както и повишената издръжливост. Но не липсват и негативи като рязка промяна в настроението, репродуктивни и кожни проблеми. Черният дроб често е най-застрашен, а експертите са категорични, че препаратът е крайно неподходящ в спорт като плуването и използването му е немислимо. 

От федерацията заявиха, че  това е удар  срещу спортната общественост в България и държат на тежки наказания за виновните. 

"Аз ще апелирам за най-тежките наказания, за този, който е виновен, независимо кой е", допълни президентът на федерацията.

Разследването ще бъде осъществено заедно с антидопинговия център. Наред със спортистите, при доказване на вина, треньори и лекари също подлежат на санкции. В този случая - лишаване от права за 4 години. 

Пред Bulgaria ON AIR Николов сподели, че тримата имат намерение да съдят родната федерация по плуване.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК