Допинг скандал: Наказаха за 4 г. украинката, спечелила маратона в София

Виктория Хапилина няма да се състезава до 11 октомври 2024 г.

15.12.2020 | 12:15 Редактор: Ралица Братанова
Допинг скандал: Наказаха за 4 г. украинката, спечелила маратона в София

Украинската състезателка по лека атлетика Виктория Хапилина, победителка на Маратона на София за 2020, няма да може да се състезава през следващите четири години.

Това съобщи официално Отделът по почтеността на леката атлетика (Athletics Integrity Unit), който от известно време се занимава със случаите на нарушения на правилата.
 

Хапилина беше хваната в употреба на допинг след положителна проба за ЕПО, изкуствен стероид. Санкцията влиза в сила със задна дата - от 11 октомври тази година, когато всъщност е направен тестът.

Преди два месеца тя спечели надпреварата в София с 42 секунди преднина пред кенийката Джебет Наом, която сега ще бъде обявена за победителка в маратона, пише "Монитор". Синтия Косгей (Кения), която беше на трето място, сега става втора, а третото място отива за японката Харука Ямагучи.
 
Решението за санкцията идва като сигурен знак, че украинката е признала вината си. Защото все още няма новини и евентуално наказание за победителя при мъжете в софийския маратон - Юсеф Сбаи (Мароко), който също даде положителна допинг проба.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 3 години
"Хапилина беше хваната в употреба на допинг след положителна проба за ЕПО, изкуствен стероид"Тази глупост кой я написа? Еритропоетина е пептиден хормон, или по-точно гликопротеин. Това, че е с хормонална активност, няма никаква връзка със стероидите. Сигнализирай за неуместен коментар