България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Спорт, допинг, политика...Русия аут от големия спорт

Чавдар Стефанов и Нина Дюлгерова с коментар по темата

10.12.2019 | 10:11 Редактор: Стефанка Митева

Руските атлети няма да могат да се състезават на предстоящата Олимпиада в Токио и на Световното по футбол в Катар през 2022 година, заради подозрения, че лабораторните резултати за допинг се манипулират. 

Според журналиста Чавдар Стефанов за Русия всичко е политика, в това число и спортът.

"Склонна съм да приемам, че всичко преминава през призмата на политиката. Когато вчера излезе тази новина, започнах да премислям какво се случи в световен мащаб, защото всичко резонира и обикновено врагът е Русия. Няма значение права ли е или не", коментира историкът и геополитически анализатор Нина Дюлгерова. 

"Ако погледнем статистиката от началото на века досега, 2000 година има 7 наказани руски спортисти за допинг. 2010 г. са 58, 2011 - 96, 2014 - 41, 2019 - 129. Хората просто така са си свикнали там. Това е една цяла система", заяви Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Слушаме за Русия само с негативизъм. Може ли някой да си помисли сериозно, че постиженията на всички останали страни са изцяло чисти? Нека да не си правим илюзии", контрира Дюлгерова.

Стефанов пък ѝ отвърна, че България също има опит с допинга, особено при вдигането на щанги.

"Какво ще направят сега тези спортисти, които трябваше да участват? Цялата тази допинг система трябва да бъде елиминирана", сподели Чавдар Стефанов в студиото на "България сутрин".

Чуйте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК