Флоренция е №1 за кулинарен туризъм

София е дестинацията с най-добри цени в Европа според проучването на сайта TripAdvisor.

10.10.2011 | 18:36
Флоренция е №1 за кулинарен туризъм

Флоренция е най-добрата дестинация в Европа за кулинарен и винен туризъм, показа ежегодната анкета на популярния туристически сайт Tripadvisor. Носител на наградата за Северна Америка е Ню Орлийнс, а за Азия – Банкок. Призовите места в класацията се определят след гласуване на потребителите на сайта, както и на базата на рецензиите, оставяни през годината за съответните дестинации.

Първото място на Флоренция не е изненада – от години италианските градове доминират в класацията, а в тазгодишния Топ 10 попадат още четири от тях (Рим, Соренто, Сиена и Болоня). Испания е представена от Барселона и Сан Себастиян, а Великобритания – от Йорк и Единбърг. Второто място на Париж отсрамва смятаната за световна столица на кулинарията Франция.

Класациите на TripAdvisor, един от най-посещаваните сайтове за туристическа информация и обмяна на мнения, се радват на огромна популярност. По-рано тази година София спечели приза за най-достъпна сред привлекателните дестинации в Европа. В класирането, изготвяно на базата на няколко ценови показателя (нощувка в четиризвезден хотел, такси за 8 км пробег, голяма пица в ресторант и чаша сухо мартини в 5-звезден бар), българската столица се нареди пета в целия свят, отстъпвайки само на Банкок, Пекин, Шарм-ел-Шейх и Куала Лумпур. В анкетата участват само утвърдени и популярни туристически дестинации.