В Китай спряха Apple iTunes Movies and iBooks

Страната щяла да приеме чуждестранни интернет компании, стига те да се съобразяват със законите и регулациите

22.04.2016 | 15:28 Редактор: Луиза Божинова
В Китай спряха Apple iTunes Movies and iBooks

Услугата на Apple iTunes Movies and iBooks е била спряна в Китай миналата седмица, по-малко от седем месеца, след като започна да оперира, пише Bloomberg.

Apple иска да възстанови услугите си "възможно най-скоро", обяви компанията в изявление, без да посочва конкретна времева рамка. Спирането е наредено от Държавната администрация на пресата, изданията, радиата, филмите и телевизията, писа New York Times, позовавайки се на неназовани източници, запознати с въпроса.

През февруари регулаторът и Министерството на индустрията и информационните технологии издаде нови правила, свързани с публикуването на почти всички видове интернет съдържание в Китай. Те влязоха в сила миналия месец.

Регионът, включващ Китай, Хонконг и Тайван, е най-големият пазар на Apple след САЩ, а компанията пуска нови услуги на фона на забавянето на растежа на продажбите на устройства. За трите месеца, завършили през декември, приходите в региона са нараснали с 14% до 18,4 млрд. долара. Главният изпълнителен директор Тим Кук пък планира да продължи да инвестира там въпреки забавянето на икономическия растеж.

Apple е третият най-голям доставчик на телефони през тримесечието, завършило през декември, с 12,5% от всички продажби, сочат данни на Canalys. Тя се нареди след Huawei Technologies и Xiaomi, които имаха по около 15%.

Миналия месец президентът Си Дзинпин заяви, че Китай ще приеме чуждестранни интернет компании, стига те да се съобразяват с китайските закони и регулации.

Повече технологични новини четете на Bloombergtv.bg.