Свива се производството на iPhone за поредно тримесечие?

Предвижда се през тази година да бъдат продадени около 1,5 млрд. смартфона в световен мащаб, но растежът на пазара се забавя

18.04.2016 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева
Свива се производството на iPhone за поредно тримесечие?

Американският технологичен концерн Apple ще продължи да намалява производството на своите смартфони iPhone и през периода между април и юни на фона на забавящи се продажби, пише японският бизнес ежедневник Nikkei, позовавайки се на запознати източници.

Бавните продажби на флагмана iPhone 6s и iPhone 6s Plus, които дебютираха през миналата есен, са принудили Apple да коригира складовите си запаси. Компанията понижи производството за тримесечието януари - март с около 30% на годишна база. След като продажбите продължават да са мудни, американският концерн е уведомил своите доставчици на части в Япония и на други места, че ще запази намаленото количество и през текущото тримесечие.

Apple очевидно не планира да произведе достатъчно голямо количество от малкия iPhone SE, който бе представен през миналия месец, за да компенсира спада на водещата си серия. Въпреки това ако Apple реши да представи следващия си флагмански модел по-рано от обичайния септември, то производството на части за този смартфон може да започне около края на май.

Едно евентуално продължително намаляване на производството ще се отрази негативно на японските доставчици на части, като например производителите на екрани с течни кристали Japan Display и Sharp, доставчикът на чипове за памет Toshiba, както и Sony, която осигурява сензорите за камерите. Някои техни заводи вече работят с намалени темпове, а те могат да бъдат принудени да понижат прогнозите си за финансовите резултати за тримесечието от април до юни.

Oще преди новината в Nikkei обаче две други обявления от петък помрачиха ситуацията около Apple. Акциите на технологичния гигант загубиха 2% от стойността си и затвориха при цена от 109,85 долара за брой. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing и Largan Precision, две компании, които снабдяват американския технологичен концерн с части, предупредиха инвеститорите си, че приходите им през текущото тримесечие ще са по-ниски от очакваното. Допълнително TSM отчита, че търсенето на скъпи телефони, такива на цена над 500 долара, отслабва за сметка на търсенето на евтини апарати с цена под 400 долара.

Търговската цена за iPhone 6 възлиза на 749 долара за версията с памет 16 GB. iPhone SE с цена от 399 долара е най-евтиният модел на концерна от Купертино. 

Новината се отрази и на цените на акциите на европейските доставчици, предава Bloomberg. Цената на акциите на Dialog се срина с около 5%, тези на AMS са надолу с 3,9%, а на Imagination Tech – с 2,1%. Капитализациите на STMicro и на Infineon падат с 1,2% и 0,9%. 

Сегашното свиване на производството може да продължи по-дълго от това, което Apple реализира през 2013 г. Предвижда се през тази година да бъдат продадени около 1,5 млрд. смартфона в световен мащаб, но растежът на пазара се забавя.

Още икономически новини и анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria