Apple извлече над 1 тон злато от рециклирани устройства

Сред тях са iPhone-и, iPad-ове и Mac-ове, излезли от употреба през 2015 г., а златото е на стойност 40 млн. долара

18.04.2016 | 12:00 Редактор: Луиза Божинова
Apple извлече над 1 тон злато от рециклирани устройства

Помните ли легендата за цар Мидас, който превръщал в злато всичко, до което се докоснел? Е, можем до известна степен да приемем и Apple като негово олицетворение в модерния свят. Изглежда, че технологичната компания успява да превърне част от продуктите си в злато и да се сдобие с още един начин за изкарване на печалба чрез рециклиране.
 
Нов доклад на Apple, цитиран от Digital Trends, показва, че базираната в Купертино компания е успяла да изкара над 1 тон злато от рециклирани Apple устройства. Сред тях са iPhone-и, iPad-ове и Mac-ове, които са излезли от употреба през 2015 г., а златото, извлечено от тях е на стойност 40 млн. долара.
 
Естествено, това не означава, че Apple покрива всичките си устройства с 24-каратово злато, а по-скоро, че златото има приложение и в много други сфери на потребителската електроника. То се използва най-вече заради устойчивостта си на корозия и проводимостта си.
 
За това и се предпочита пред среброто, което е най-добрият проводник, но много податливо на корозия, както и пред бронза, който е много евтин като материал, но много слаб проводник. Поради тази причина почти всеки от нас може да се похвали, че носи парченце злато в джоба си.
 
Освен тона злато, който Apple е изкарала от рециклирането, технологичната компания се хвали и с над 10 млн. тона стомана, 6 млн. тона пластмаса, 5,5 млн. тона стъкло, 2 млн. тона алуминий, около 1,5 млн. бронз и само 3 тона сребро. Колко ли хора, занимаващи се с рециклиране, могат да за видят на тези резултати?
 
"Работим усилено, за да не допускаме мобилните устройства да попадат в депа за отпадъци, за да могат ценните ресурси, които съдържат, да се използват отново. Искаме да сме сигурни, че те се рециклират правилно, за да не представялват заплаха за здравето на хората или за околната среда," казва Apple в доклада си относно своята рециклираща програма. "Работим усилено и да достигнем 100% възобновяема енергия за съоръженията ни по цял свят, както и да помогнем на нашите доставчици в Китай и навсякъде по света да направят същия преход към чиста енергия".

Повече технологични новини четете на Dnes.bg.