Десетте най-ненадеждни семейни коли

Този клас има най-ниския среден резултат от всички на пазара

24.03.2024 | 10:46 Редактор: Деси Николова
Десетте най-ненадеждни семейни коли

Семейните автомобили са един от най-важните сегменти на пазара, но не всички от тях могат да се похвалят с висока надеждност. Всъщност този клас има най-ниския среден резултат от всички на пазара - 90,1%, твърдят експертите от британското издание WhatCar?, които представят резултатите от ново проучване за надеждност.

То е съставено с помощта на застрахователната компания MotorEasy, като за целта е направено допитване между 21 732 шофьори. Те е трябвало да посочат всички неизправности, с които са се сблъскали през предходните 24 месеца. Оценявани са общо 178 модела от 32 марки.

10. Kia XCeed (2019-настояще) - рейтинг на надеждност 89,5%
Проблемите при Kia XCeed са най-различни - окачване, вътрешна облицовка, двигател, електрически системи, каросерия и акумулатора. В 91% ремонтът е направен бързо и безплатно. Само 20% от колите са били негодни за управление, като те са прекарали в сервиз между ден и седмица.

9. Mercedes A-Class хибрид (2018-настояще) - рейтинг на надеждност 87,5%
Хибридният Mercedes A-Class се оказва по-добър вариант от бензиновите или дизелови версии. 30% от собствениците на модела съобщават за повредите, като само в 9% от случаите ремонтът е отнел повече от седмица. Мнозинството (82%) от повредите са отстранени по гаранция, но в някои от останалите случаи поправката е струвала над 1500 лири.

8. Skoda Scala (2019-настояще) - рейтинг на надеждност 87,4%
Почти половината (47%) коли от този модел, чиито собственици са участвали в допитването, са получили повреди. Основно те са свързани с вътрешната облицовка и сателитната навигация/информационно-развлекателните системи. Следват каросерията, спирачките и електричеството извън двигателя. Почти 30% са били извън строя повече от седмица, а Skoda е платила за 88% от ремонтите, докато останалите собственици са изправени пред сметки, вариращи от 51 до 300 лири.

7. Vauxhall Astra (2015-2022) - рейтинг на надеждност 83,5%
За различни проблеми съобщавата 32% от собствениците на този модел. Те са свързани с ауспуха, спирачките и електрически системи извън от двигателя. Производителят е покрил разходите за ремонт в 88% от случаите, а при останалите максималната сметка е била 300 лири. Само 39% от колите обаче са били ремонтирани в рамките на един ден, а 7% са прекарали в сервиза повече от седмица.

6. Mercedes A-Class бензин (2018-настояще) - рейтинг на надеждност 82%
Бензиновата А-класа се оказа по-надеждна от своите дизелови сестри, макар и не много. Бавните и понякога скъпи ремонти са били основните проблеми за 31% от колите, които са получили повреди. Най-много оплаквания са свързани с вътрешната облицовка и електричеството извън двигателя.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС