Китаец и канадец опитаха да продадат тайна на Tesla, грозят ги 10 години затвор

Двамата са създали компания за подобен вид сделки

23.03.2024 | 22:40 Редактор: Деси Николова
Китаец и канадец опитаха да продадат тайна на Tesla, грозят ги 10 години затвор

Канадец и китаец бяха арестувани в Ню Йорк за опит да продадат тайната технология за производство на батерии на Tesla. Лицата попаднаха в капан, заложен от следователи под прикритие.

Според офиса на американския прокурор в Бруклин -  Клаус П. е изправен пред обвинение в кражба на търговски тайни. Вторият заподозрян, Илонг С., е бил междувременно освободен. Въпреки че в съдебните документи се споменава само "водещ базиран в САЩ производител на електрически превозни средства и батерийни системи", е пределно ясно, че става въпрос за Tesla. 

Заподозрените са описани като бивши служители на канадската компания Hibar Systems. Те се опитали да продадат на пазара производствено ноухау на Tesla. Двамата живеят в момента живеят в Нингбо, Китай и са създали компания за подобен вид сделки, като дори я рекламират в социалните мрежи.

Този инцидент ще има сериозни последици. Главният заподозрян може да получи до десет години затвор, тъй като прокурорът Бреон Пийс цитира "потенциален риск за националната сигурност".

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС