Компанията Aston Martin е затънала в дългове за $1,4 млрд.

Финансово затрудненият британски производител на автомобили преговаря с банки

13.02.2024 | 15:10 Редактор: Толя Стоянова
Компанията Aston Martin е затънала в дългове за $1,4 млрд.

Акциите на Aston Martin Lagonda Global Holdings поскъпнаха, след като председателят Лорънс Строл потвърди, че финансово затрудненият британски производител на луксозни автомобили преговаря с банки, за да се справи с дълговото бреме в размер на около 1,4 млрд. долара. Преговорите се фокусират върху облигация за 1,1 млрд. долара с падеж през ноември следващата година.

"В момента проучваме с нашите банкери най-подходящите действия за това как да се справим със ситуацията", изтъква Строл в интервю за Bloomberg. 

Акциите на Aston Martin поскъпнаха с 2,2% в сутрешните часове на борсата в Лондон, тъй като инвеститорите приветстваха преговорите за справяне с дълга. Концернът на няколко пъти набра пари, включително от нови големи акционери. Той се стреми да рефинансира своя дълг в кризисен момент за дълговите пазари на фона на несигурността около намаляването на лихвите. Канадският милиардер Строл спаси през 2020 г. производителя, известен най-вече със спортните си автомобили, включени във филмовия франчайз за Джеймс Бонд.

През 2022 г. Aston Martin се споразумя с инвестиционния фонд на Саудитска Арабия (PIF) да продаде дял в размер на 772 млн. долара като част от усилията на Строл за пренасочване към електромобили. В миналото анализаторите предупреждаваха, че липсата на мащаб на компанията и несигурният ѝ паричен баланс я правят уязвима.

Миналата година китайската Zhejiang Geely Holding Group Co стана третият по големина акционер в концерна заедно с производителя на електромобили Lucid Group, в която PIF държи мажоритарен дял.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels