Електромобилите или обикновените коли са по-надеждни?

Lexus и Toyota заемат челните две места

30.11.2023 | 23:10 Редактор: Толя Стоянова
Електромобилите или обикновените коли са по-надеждни?

Потребителите купуват все повече електрически превозни средства, но ниската надеждност остава проблем, според последните данни от Годишното проучване на надеждността на автомобилите от Consumer Reports (CR), неправителствената организация за изследване, тестване и защита на потребителите. Средно новите електромобили имат 79% повече проблеми спрямо автомобилите с ДВГ. Plug-in хибридните автомобили (PHEV) се справят още по-зле със средно 146% повече проблеми. Стандартните самозарядни хибриди, от друга страна, продължават да бъдат приятно изключение, те показват средно 26% по-малко проблеми от моделите с ДВГ според проучването на CR.

"Електромобилите все още са в относителна детска възраст като масово средство за мобилност, така че наистина не е изненадващо, че производителите, като цяло, все още работят по изглаждане на различни аспекти от тях", каза старши директорът на автомобилното тестване в Consumer Reports Джейк Фишър.

Въпреки това виждаме признаци на движение в правилната посока. И както нашите данни постоянно показват, потребителите, които са настроени към надеждността, ще бъдат най-добре обслужени, ако се откажат от чисто автомобили през първата им моделна година.

Резултатите от проучването на CR бяха обявени на онлайн пресконференция в сътрудничество с базираната в Детройт Automotive Press Association. Най-надеждните автомобилни марки са със седалище в Азия. Lexus и Toyota заемат първите две места в класацията на марката на CR за 2023 г. Пет други японски или корейски марки са в тазгодишната челна десетка - Acura, Honda, Mazda, Subaru и Kia, към които се присъединява германското трио Mini, Porsche и BMW.

Проблемите със зареждането и батерията измъчват електромобилите, но Tesla се противопоставя на тази тенденция със сравнително по-малко проблеми в тези категории. Два от четирите им модела, популярният Model Y и Model 3, са препоръчани от CR. Надеждността на Model 3 е средна през последните години. Model Y показва подобрение дои средата на тази година.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС