Близките на катастрофирал с електромобил ще търсят обезщетение от Tesla

Илън Мъск е знаел, че системата за подпомагане на водача е дефектна?

22.11.2023 | 22:22 Редактор: Толя Стоянова
Близките на катастрофирал с електромобил ще търсят обезщетение от Tesla

Процесът срещу Tesla Inc., свързан с фатална катастрофа от 2019 г., за която обвиняват функцията на американската компания за асистирано управление Autopilot, ще включва и иск срещу компанията за обезщетение за щети, постанови съдия от Флорида, позовавайки се на доказателства, които показват, че главният изпълнителен директор Илън Мъск и инженерите на персонала са знаели, че системата за подпомагане на водача е дефектна.

Съдията е установил, че вдовицата на починалия шофьор е представила достатъчно доказателства за неправомерно поведение и небрежност от страна на Tesla и че трябва да ѝ бъде позволено да поиска от журито да изиска обезщетение от производителя на електрически автомобили, ако делото заключи, че катастрофата е по вина на производителя, пише Bloomberg.

Процесът в щатския съд в окръг Палм Бийч, който многократно беше отлаган, ще противопостави твърдението на Мъск, че електромобилите Tesla са най-безопасните коли, правени някога, срещу технологични експерти, които се очаква да свидетелстват, че маркетингът на компанията подвежда шофьорите, внушавайки им измамно чувство за сигурност.

Tesla надделя в първия съдебен процес, обвиняващ нейния Autopilot за фатална катастрофа, когато журито в Калифорния оправда компанията миналия месец. Няколко дела, свързани с подобни случаи, ще се разгледат от съда през следващите месеци в Калифорния и Флорида.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС