Меморандум за сътрудничество между "GRID TELECOM" - Гърция и българския оператор на електропреносната мрежа "ЕСО ЕАД"

Това са основите на нов свръхвисокоскоростен телекомуникационен "мост" на Балканите

06.11.2023 | 23:15 Редактор: Елеонора Танева
Меморандум за сътрудничество между

Меморандум за разбирателство  за съвместна търговска експлоатация на оптичните кабели, които минават по въздушните електрически връзки с високо напрежение между Гърция и България, беше подписан от "Grid Telecom", дъщерно дружество и доставчик на телекомуникационни услуги на ADMIE, и ЕСО ЕАД, българския оператор на електропреносната система.

Споразумението, подписано съвместно от председателя и изпълнителен директор на ЕСО ЕАД Ангелин Цачев и директора на Grid Telecom  Гиоргос Псирис, разширява перспективите за сътрудничество между двата оператора в областта на телекомуникациите чрез създаването на алтернативен свръхвисокоскоростен коридор за пренос на данни със свръхниска латентност, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Оптичният заземителен проводник (OPGW), инсталиран покрай електропроводите 400 kV Солун - Благоевград и Неа Санда - Марица Изток, има общо 60 двойки, с максимална скорост на предаване на данни потенциално до 38 Tbps.

Както е предвидено в Меморандума за разбирателство, Grid Telecom и ЕСО ЕАД, използвайки своя опит и знания, ще си сътрудничат с подкрепата на специализирани екипи по технически, правни и търговски въпроси с цел проучване и възможно най-бързо довеждане на телекомуникационния проект до зрялост.

Сътрудничеството на Grid Telecom с българския системен оператор ще добави нова и модерна цифрова ос в по-широкия средиземноморски и балкански регион, ще даде значителен тласък на развитието на телекомуникационната инфраструктура на Групата ADMIE  и ще засили допълнително позициите на дъщерното дружество на международния пазар.

Това важно споразумение е в пълно съответствие със стратегията на Grid Telecom за разширяване на мрежата и увеличаване на точките за връзка с Централна Европа и други международни дестинации.

Grid Telecom, която се превръща във водещ доставчик на телекомуникационни услуги на едро на гръцкия пазар, се основава на бързия си растеж в обширната оптична мрежа на ADMIE в Гърция и съседните страни, като я интегрира със собствените си международни точки на присъствие и оптични връзки, които непрекъснато развива. По този начин дъщерното дружество на ADMIE създава нов голям неутрален център за свързаност с отворен достъп в по-широкия регион на Балканите и Източното Средиземноморие, като постига максимална сигурност, силна резервираност, диференциация на мрежата и възможно най-кратки маршрути за ниска латентност при предаване на данни.

"Групата ADMIE създава синергии и взаимноизгодни бизнес възможности, допринасяйки за енергийния и цифровия преход на региона. Споразумението между дъщерното ни дружество Grid Telecom и съседния български оператор ЕСО ЕАД поставя основите на нов свръхвисокоскоростен телекомуникационен "мост" на Балканите, като референтна точка е нашата страна. Новият оптичен коридор между Гърция и България, който се възползва от стратегическото географско положение на двете държави, ще разшири потенциала за пренос на данни в Европа и Източното Средиземноморие, като същевременно ще укрепи националните телекомуникационни инфраструктури", заяви президентът и главен изпълнителен директор на ADMIE, Манос Манусакис.

Снимка: pixabay