Ердоган кани Мъск да строи завод на Tesla в Турция

Разговаряли са вчера в небостъргач близо до ООН в Ню Йорк

18.09.2023 | 13:15 Редактор: Толя Стоянова
Ердоган кани Мъск да строи завод на Tesla в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган е предложил на изпълнителния директор на производителя на електромобили Tesla Илън Мъск изграждането на завод на компанията в Турция. Това съобщи днес Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган и Мъск са разговаряли вчера в т. нар. Турски дом - небостъргач близо до ООН в Ню Йорк, уточнява Анадолската агенция. Ердоган е в САЩ, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията. По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество и в областта на изкуствения интелект, и във връзка с комуникационната мрежа Starlink, съобщи Дирекцията по комуникации, цитирана от БТА.

Мъск е казал, че компанията SpaceX иска да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги на Starlink в Турция.

В съобщението се казва също, че Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии Teknofest в Измир в края на септември. Ердоган е добавил, че Мъск е посочил, че с удоволствие ще присъства.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, който е присъствал на срещата, също посочи, че Мъск е окачествил Турция като "една от най-важните кандидатки за инвестиции на Tesla". Той допълни, че Мъск и Ердоган са обсъдили и турската програма за безпилотни бойни дронове.

Снимка: БГНЕС